Ne prestaju borbe u Nagorno-Karabahu, povećava se broj žrtava RTS, Tanjug

Objavljeno: 29.09.2020. 10:00 Izmenjeno: 29.09.2020. 20:17

U Nagorno-Karabahu nastavljene borbe snaga Azerbejdžana i Jermenije. Povećava se i broj žrtava na obe strane. Savet Bezbednosti održaće hitan sastanak.

Vadim-Grishankin-Rusian-Defense-Ministry-Pres-Service-via-AP

Vlasti Nagorno-Karabaha saopštavaju da su juče, drugog dana sukoba, poginula 53 njihova vojnika tokom sukoba sa vojskom Azerbejdžana.

Predsednik nepriznate republike Nagorno-Karabah Araik Hartjunjan navodi da je ovo rat „na život i smrt“.

Ujedinjene nacije pozivaju obe strane da hitno obustave borbe i vrate se pregovorima.

Savet Bezbednosti održaće danas hitan sastanak zbog sukoba u Nagorno Karabahu.

Iz ministarstva navode da je ukupno poginulo šest azerbejdžanskih vojnika, dok je 19 ranjeno.

Pompeo pozvao Jermeniju i Azerbejdžan da zaustave sukobe

Američki državni sekretar Majk Pompeo pozvao je Jermeniju i Azerbejdžan da prekinu neprijateljstva oko regiona Nagorno-Karabah.

Pompeo je tokom posete Kritu rekao da je o sukobima razgovarao sa grčkim ministrom spoljnih poslova Nikosom Dendiasom.

„Ministar spoljnih poslova i ja pozabavili smo se sukobom u Nagorno-Karabahu, gde obe strane treba da zaustave sukobe, rade sa kopredsedavajućima Grupe iz Minska i vrate se na suštinske pregovore što je pre moguće“, kazao je Pompeo.

Turska spremna da podrži Azerbejdžan na bojnom polju

Ankara je spremna da pruži podršku Bakuu i za pregovaračkim stolom i na bojnom polju, rekao je turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu.“Želimo da se pitanje Nagorno-Karabaha reši radikalno. Uložili smo puno napora u ovo, ali bezuspešno. Uvek smo bili blizu Azerbejdžana – i na bojnom polju i za pregovaračkim stolom. Nastavićemo i dalje da pružamo solidarnost“, rekao je Čavušoglu nakon posete azerbejdžanskoj ambasadi u turskoj prestonici.

Prema njegovim rečima, svetska zajednica greši, stavljajući Azerbejdžan i Jermeniju u istu ravan u ovom sukobu.

„Azerbejdžan i Jermenija nisu isto. Svi zajedno podržavamo teritorijalni integritet Ukrajine i Gruzije. Ali Azerbejdžan se izjednačava sa Jermenijom, koja je okupirala njegove zemlje. A to je neprihvatljivo“, dodao je Čavušoglu.

Jerevan: Azerbejdžanska vojska gađa pogranična mesta, poginuo civil

Ministarstvo odbrane Jermenije saopštilo je da oružane snage susednog Azerbejdžana artiljerijskom vatrom gađaju naseljena područja kod grada Vardenisa, smeštenog na jermenskoj strani granice između dve zemlje.“Naselja u blizini Vardenisa trenutno su pod artiljerijskom vatrom“, rekao je portparol jermenskog ministarstva Artsrun Hovhanisjan.

Ministarstvo spoljnih poslova Jermenije saopštilo je da je civil poginuo  u granatiranju Vardenisa.

Francuska inicijativa za rešavanje sukoba u Nagorno Karabahu

Francuska je najavila da će inicirati razgovore u okviru OEBS-ove Minsk grupe koju predvode Rusija, Francuska i SAD, s ciljem da se posreduje u sukobu između Jermenije i Azerbejdžana koji je u toku protekla dva dana eskalirao u Nagorno Karabahu, samoproglašenoj jermenskoj republici u Azerbejdžanu.

Oborene dve azerbejdžanske letelice

Portparolka jermenskog ministarstva odbrane Šušan Stepanjan objavila je na svom fejsbuk profilu da su snage Nagorno-Karabaha oborile dva azerbejžanska helikoptera koristeći sistem „igla“.

Ona je objavila i snimke navodno oborenih letelica.

Alijev: Poginulo 10 azerbejdžanskih civila

Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev rekao je da je od početka sukoba u regionu Nagarno-karabah poginulo 10 civila sa azerbejdžanske strane.

Jermenija i Azerbejdžan se međusobno optužuju za gađanje civilnih objekata na garnci razdvajanja u Nagorno-Karabahu.

Jermenija razmatra vojno-politički savez sa Karabahom

Jermenske vlasti razmatraju planove za uspostavljanje vojno-političkog saveza sa nepriznatom Republikom Nagorno-Karabah, izjavila je Lilit Makunc, šefica poslaničke grupe vladajuće koalicije Jermenije u parlamentu te zemlje.“U trenutnoj situaciji, aktivno se razgovara o našim potencijalnim postupcima, uključujući o formiranju vojnog i političkog saveza sa Arcahom (nepriznatom Republikom Nagorno-Karabah)“, napisala je na „Fejsbuku“ Makuncova, predstavnica alijanse „Moj korak“.

Premijer Jermenije Nikol Pašinjan prethodno je najavio da Jerevan takođe razmatra plan o priznavanju nezavisnosti Nagorno-Karabaha, od Azerbejdžana otcepljenog regiona zbog kojeg su pre tri dana izbili žestoki oružani sukobi između Jermenije i Azerbejdžana.

Dačić: Apelujemo na obe strane da se vrate za pregovarački sto

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić je za RTS rekao da su za Srbiju i Jermenija i Azerbejdžan prijateljske zemlje i apelovao da se vrate za pregovarački sto.

„Reč je o zamrznutom konfliktu u regionu Nagorno-Karabah koji traje već dvadeset godina. Ovo je i upozorenje za sve nas u regionu, koliko je malo vremena potrebno da se zapale stare vatre i koliko je važno da sačuvamo mir“, istakao je Dačić.

Vojska Nagorno-Karabaha: Oborili smo azerbejdžanski avion

Portparol predsednika Nagorno-Karabaha Vagram Pogosjan saopštio je da je vojska Nagorno-Karbaha oborila avion azerbejdžanskih snaga.Pagosjan je precizirao da je, prema informacijama kojima raspolaže vojska, reč o letelici An-2. Azerbejdžanska strana je odbacila navode o obaranju aviona kao netačne.

Poginulo još 26 vojnika

Vlasti regiona Nagorno-Karabah u Azerbejdžanu s većinskim jermenskim stanovništvom, saopštile su da je još 26 njihovih vojnika poginulo u sukobima sa azerbejdžanskim snagama.Obe strane optužuju onu drugu da koristi tešku artiljeriju.

Azerbejdžansko ministarstvo: Borbe nastavljene tokom noći

Azerbejdžansko ministarstvo odbrane saopštilo je da su tokom noći nastavljene borbe dve strane u regionu Nagorno-Karabaha, prenosi Rojters.
Prema poslednjem izveštaju koji prenosi agencija Rojters, drugog dana rata poginulo je najmanje 55 osoba, iako nema preciznih podataka o tome koliko ljudi je izgubio Azerbejdžan a koliko Jermenija.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Nedelja
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana