Ne očekuje se epidemija virusa Zapadnog Nila u Srbiji Studio B

Objavljeno: 09.08.2021. 17:22 Izmenjeno: 09.08.2021. 17:44

Epidemija virusa Zapadnog Nila u Srbiji ne očekuje se ove godine, ističu u Institutu za javno zdravlje Dr Milan Jovanović Batut

Na osnovu podataka dostavljenih institutu do šestog avgusta, registrovana su prva dva slučaja te bolesti koja su se završila smrtnim ishodom, kaže epidemiolog iz Instituta dr Mitra Drakulović, ali ističe da se ove godine ne očekuje epidemija tog virusa kao 2013. i 2018. godine. Doktorka Drakulović podseća da je prvi oboleli od groznice zapadnog Nila u našoj zemlji registrovan 2012. godine, kada su zabeležena ukupno 1.032 slučaja zaraze. Ona ističe da se na teritoriji Srbije godišnje beleži do osam smrtnih ishoda, sa izuzetkom 2013. i 2018. kada je vladala epidemija groznice zapadnog Nila. Prošle godine u Srbiji nije bilo potvrđenih slučajeva te bolesti.

Groznica Zapadnog Nila je virusno oboljenje koje se najčešće prenosi ujedom zaraženog komarca, objašnjava doktorka Mitra Drakulović i dodaje da se simptomi javljaju dva do 14 dana nakon uboda.

Rizik od neuroinvazivnog oboljenja veći kod osoba starijih od 50 godina i sa hroničnim oboljenjima. Kardiovaskularna oboljenja, bubrezana i bolesti centralnog nervnog sistema, takođe, ali i kod osoba sa dijabetesom i kod osoba na imunosupresiji veći je rizik od teške kliničke slike.
Dodaje da istraživanja pokazuju da se na svakih deset godina, rizik od pojave bolesti povećava dva puta. Važno je napomenuti da trudnoća i dojenje ne povećavaju rizik od pojave oboljenja.

Doktorka navodi da se virus najčešće javlja u periodu kada ima i najviše komaraca, te da su najrizičniji meseci jun i septembar. Za njihov razvoj potrebna je temperatura od 25 do 30 stepeni Celzijusa, kakva je obično u rano proleće. Ovog aprila i maja nismo imali takve temperature, tako da se ove godine ne očekuje epidemija virusa Zapadnog Nila, kaže doktorka Drakulović. Ona poručuje da za najveći deo infekcija koje prenose komarci ne postoji zaštita, to jest vakcina, pa je jedina mera prevencije zaštita od uboda komaraca.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 22°C

Pretežno vedro

Utorak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 32°C
Min: 21°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana