NBS:Finansijski sektor i privreda očekuju nisku inflaciju Tanjug

Objavljeno: 20.01.2017. 16:06 Izmenjeno: 20.01.2017. 16:06

Finansijski sektor i privreda očekuju da će inflacija ostati niska, stabilna i u granicama cilja kako u narednoj godini dana, tako i u srednjem roku, pokazuju rezultati decembarske ankete, saopštila je danas Narodna banka Srbije (NBS).

 

Finansijski sektor očekuje da će inflacija u decembru 2017. iznositi 2,15 odsto, dok privreda očekuje inflaciju na nivou od dva odsto, navedeno je na sajtu NBS-a.

I srednjoročna inflaciona očekivanja, za decembar 2018. takođe su stabilna, u granicama cilja i iznose 2,65 odsto kod finansijskog sektora i dva odsto kod privrede.

Postignuta usidrenost inflacionih očekivanja , kako se ističe, doprinosi povećanju efikasnosti monetarne politike u održavanju niske, stabilne i predvidive inflacije u srednjem roku.

NBS podseća da radi transparentne komunikacije s javnošću, od juna 2015. redovno mesečno izveštava o inflacionim očekivanjima finansijskog sektora, privrede, sindikata i stanovništva i izveštaj o rezultatima ankete ostupni su na veb-stranici centralne banke.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 22°C

Pretežno vedro

Nedelja
Mogući pljuskovi

Max: 22°C
Min: 13°C

Mogući pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana