NBS: Netačno da je NBS utvrdila zakonitost Multikoma Tanjug

Objavljeno: 18.03.2021. 20:14 Izmenjeno: 19.03.2021. 11:04

Narodna banka Srbije (NBS) demantovala je  navode predsednika Stranke slobode i pravde Dragana Ðilasa da je utvrdila zakonitost poslovanja njegove firma „Multikom open“ u Švajcarskoj

Iz kabineta guvernera NBS saopšteno je da NBS nije ovlašćena da ispituje pitanja zakonitosti porekla kapitala, osnivanja pravnog lica u zemlji i inostranstvu, te urednost plaćanja poreza, niti se u konkretnom slučaju bavila pitanjima za koja su nadležni drugi državni organi.

““U vezi s navodima Dragana Ðilasa koji se odnose na zapisnik o kontroli koji je Narodna banka Srbije sačinila tokom kontrole deviznog poslovanja rezidenta Multikom Group d.o.o. Beograd, čiji je vlasnik i zakonski zastupnik Dragan Ðilas, a radi otklanjanja nedoumica oko moguće sadržine zapisnika i zakonskih ovlašćenja NBS, obaveštavamo javnost da NBS nije ovlašćena da ispituje pitanja zakonitosti porekla kapitala, osnivanja pravnog lica u zemlji i inostranstvu, te urednost plaćanja poreza, niti se u konkretnom slučaju bavila pitanjima za koja su nadležni drugi državni organi (Tužilaštvo, Poreska uprava, Uprava za sprečavanje pranja novca, Ministarstvo unutrašnjih poslova i drugo)“, navodi centralna banka.

Samim tim ni zapisnikom nije mogla da utvrdi da li je u vezi sa ovim pitanjima navedena kompanija postupala zakonito ili ne, kažu u NBS.

Kako se dodaje, predmet kontrole i zapisnika NBS bila je usklađenost poslovanja navedene kompanije u oblasti deviznog poslovanja i tim zapisnikom utvrđene su povrede propisa u toj oblasti imajući u vidu da subjekt kontrole nije izveštavao Narodnu banku Srbije.

Subjekt je, kako je navedeno, kasnio sa izveštavanjem o stranim direktnim investicijama koje je imao u inostranstvu – u kompaniji Multikom Open AG, Švajcarska, odnosno Open International AG, Švajcarska, i u obavljanju platnog prometa sa inostranstvom naveo je netačnu šifru osnova plaćanja, što ima negativne posledice i na statistiku platnog bilansa.

““Na osnovu konačnog zapisnika, NBS će podneti zahtev za pokretanje prekršajnog postupka imajući u vidu da je za navedene propuste predviđena prekršajna odgovornost, pri čemu je zaprećena kazna za ove prekršaje za pravno lice do 2.000.000 dinara, a za odgovorno lice u pravnom licu do 150.000 dinara““, ističu iz NBS.

Dragan Ðilas ponovio je ranije danas tvrdnje da ne poseduje račun na Mauricijusu, kao i da će podneti krivične prijave protiv onih koji su, kako kaže, falsifikovali dokumenta koja na tako nešto ukazuju i objavili ih.

Ðilas je pored ostalog, ponovio i da je njegova firma „Multikom open“ u Švajcarskoj osnovana i posluje legalno, što, kako je rekao, ““pokazuje i zapisnik NBS o kontroli te firme““, kao i da u toj zemlji nema privatni račun.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Slaba kiša

Trenutna temperatura 5°C

Slaba kiša

Petak
Oblačno

Max: 6°C
Min: 3°C

Oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana