Naučnici se usprotivili načinu evidentiranja broja preminulih od korone u Engleskoj Tanjug

Objavljeno: 17.07.2020. 17:41 Izmenjeno: 17.07.2020. 17:41

Dvojica naučnika sa Univerziteta u Oksfordu  objavila su rad u kojem su se oštro usprotivili načinu na koji se u Engleskoj evidentira broj preminulih od korona virusa. 

Jun  Lok i Karl Henehan, statističari sa Oksforda, tvrde da se broj preminulih od korona virusa u Engleskoj preuveličava jer se svako ko umre, a da je ikada bio pozitivan na kovid-19, računa kao osoba preminula od korone, bez obzira na stvarni uzrok smrti.  „Pacijent koji je bio pozitivan na korona virus, ali se oporavio i pušten je iz bolnice, računaće se kao da je preminuo od kovida čak i ako ga posle tri meseca ubije srčani udar ili ga pregazi autobus“, istakli su Lok i Henehan.

Ugledni Gardijan je preneo ove nalaze i istakao da bi to značilo da su brojke o broju preminulih od korone u Engleskoj „značajno preuveličane“. Na osnovu ovog naučnog rada, Met Henkok, britanski ministar zdravlja, najavio je „hitno preispitivanje“ načina na koji se broje preminuli od korona virusa.

Džo Marfi, politički urednik „Ivning standarda“, objavio je ovu vest na svom tviter nalogu i dodao da „računaju ljude koji su umrli prirodnom smrću kao preminule od korona virusa ako su ikad prethodno bili pozitivni“ na kovid-19.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Nedelja
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana