Naučimo decu da odvajaju otpad Beoinfo, Studio B

Objavljeno: 07.11.2019. 13:23 Izmenjeno: 07.11.2019. 14:09

Cilj akcije „Reciprosaurusi” je podizanje svesti kod dece za separacijom i reciklažom otpada. 

foto Beoinfo

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić prisustvovao je u Osnovnoj školi „Pavle Savić” na Mirijevu početku akcije „Reciprosaurusi”, koja za cilj ima podizanje svesti kod dece za separacijom i reciklažom otpada.

Događaju su prisustvovli direktor JKP „Gradska čistoća” Marko Popadić, predsednik opštine Zvezdara Miloš Ignjatović i direktor OŠ „Pavle Savić” Milan Krstić, kao i učenici prvih razreda.

Vesić je podsetio da je nova akcija JKP „Gradska čistoća” krenula iz najveće škole na teritoriji Beograda, koja ima oko 1.900 učenika. Takođe, i iz škole koja je u celoj Srbiji upisala najviše đaka prvaka, tačnije njih 310 u 11 odelenja, precizirao je Vesić.

On je podsetio da je nova akcija pod nazivom „Reciprosaurusi” namenjena deci, pre svega prvacima.

– U okviru prve faze projekta, u 30 škola na teritoriji opština Zvezdrara i Vračar biće postavljene kante za separaciju i kasnije recikliranje otpada. Cilj je da deca od prvog razreda uče da odvajaju papirni, metalni, stakleni i druge vrste otpada – ukazao je zamenik gradonačelnika.

On je istakao da će taj otpad preuzimati „Gradska čistoća”, koja će zauzvrat plaćati školama tu uslugu, od čega će škole kupovati nastavna učila i druge neophodne stvari.

– Najvažnije je da ćemo ovom akcijom i predstavom, koje je pripremilo naše preduzeće „Gradska čistoća”, omogućiti deci da nauče koliko je važno čuvati životnu sredinu, koliko je važno odvajati otpad i koliko je važno reciklirati otpad – naveo je Vesić.

On je podsetio da se u Srbiji reciklira svega tri procenta otpada.

– To je jako malo i posao je Grada Beograda i „Gradske čistoće” da toga bude mnogo više. U ovom trenutku na teritoriji grada ima 171 kontejner na 57 lokacija koje se bave reciklažom. Cilj je da u budućnosti postavimo dodatnih 57 reciklažnih ostrva – zaključio je zamenik gradonačelnika.

Direktor JKP „Gradska čistoća” Marko Popadić ponovio je da se trenutno ovaj program sprovodi u osnovnim školama u opštinama Zvezdara i Vračar, i najavio da će do početka sledeće godine zaživeti u svih osam beogradskih opština na kojima posluje to preduzeće.

– Veoma je važno da pošaljemo poruku koliko je reciklaža otpada bitna za očuvanje životne sredine. Na kraju školske godine, najuspešnije škole u separaciji otpada dobiće vredne nagrade sa titulom „Naj eko-škola u gradu” – istakao je Popadić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak

Trenutna temperatura °C

Utorak
Moguća kiša

Max: 18°C
Min: 10°C

Moguća kiša

Vremenska prognoza za 5 dana