NATO sa velikom pažnjom posmatra veze Srbije sa Rusijom tanjug

Objavljeno: 30.06.2022. 11:25 Izmenjeno: 30.06.2022. 11:25

Države članice NATO, u juče usvojenom dokumentu „NATO 2022 Strateški koncept“, koji definiše Rusiju kao direktnu bezbednosnu opasnost za Alijansu, na dva mesta pominju Zapadni Balkan i države regiona.

Srbija je deo evropskih integracija, ali ima dobre veze i sa Rusijom, što NATO smatra zanimljivim i posmatra sa velikom pažnjom.

To je izjavio neimenovani NATO zvaničnik na samitu Alijanse u Madridu, ukazavši da NATO poštuje vojnu neutralnost Srbije.

Jedina zemlja Zapadnog Balkana, koja je sa posebnom pažnjom na samitu istaknuta je Bosna i Hercegovina.

Naime, šefovi država i vlada NATO saveza dali su „zeleno svetlo“ Alijansi da Bosnu i Hercegovinu proglasi državom od strateškog značaja za ovaj blok.

U tom smislu, doneta je odluka o dodeljivanju paketa dodatne podrške u izgradnji odbrambenih kapaciteta.

Pojačani angažman NATO-a predstavlja praktičnu i političku podršku uvedenu zbog mogućeg, kako je rečeno, potpadanja pod uticaj Rusije, uz napomenu da je „bolja prevencija nego lek“.

Među tim aktivnostima je i jačanje borbe protiv dezinformacija i „malignog ruskog uticaja“.

Kako je neimenovani visoki zvaničnik NATO rekao, na samitu u Madridu, razmatra se uvođenje političkog savetnika za vezu pri NATO štabu u Sarajevu koji za sada ima samo vojne kapacitete.

Takođe, predviđeno je i povećanje broja osoblja u NATO štabu u Sarajevu, čime bi se ojačali kapaciteti u smislu jačanja saradnje.

Kako odluka NATO predstavlja samo stvaranje okvira saradnje, neimenovani zvaničnik je izjavio da će se do kraja godine sa sagovornicima u BiH raditi na razvoju tog paketa.

NATO zvaničnik je izjavio i da je ipak konačana odluka na BiH da li dalje želi da ide evroatlantskim putem, te da je BiH za NATO zemlja koja je aspirant za članstvo.

„Ne namećemo ništa bilo kome i sve je na dobrovoljnoj osnovi. NATO podržava evroatlantski put BiH i bez predrasuda se držimo principa da je pravo svake zemlje da izabere svoj put bez ikakvog uticaja“, dodao je visoki zvaničnik Alijanse.

Od zemalja regiona, jedino je direktno pomenuta Bosna i Hercegovina.

„Nastavićemo da razvijamo naša partnerstva sa Bosnom i Hercegovinom, Gruzijom i Ukrajinom da unaprede naš zajednički interes u evroatlantskim odnosima – mir, stabilnost i bezbednost“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Četvrtak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana