NATO rasporedio multinacionalni bataljon u Poljskoj Tanjug

Objavljeno: 14.04.2017. 09:09 Izmenjeno: 14.04.2017. 07:11

NATO je u četvrtak službeno pokrenuo prvo raspoređivanje jednog multnacionalnog bataljona u Poljskoj u sklopu jačanja istočnog krila Severnoatlantskog saveza prema Rusiji.

„Raspoređivanje tih jedinica je jasna demonstracija jedinstva NATO-a, jasna poruka svakom potencijalnom napadaču“, rekao je američki general Kertis Skaparoti, vrhovni komandant savezničkih snaga u Evropi na svečanosti u vojnoj bazi na severoistoku Poljske.

Ukupno će četiri multinacionalna bataljona NATO-a i jedna američka oklopna brigada biti postavljeni na istočnom boku Saveza, između baltičkih zemalja, Poljske, Rumunije, Bugarske i Mađarske kao odgovor na rusko pripojenje Krima 2014.

Poljski predsednik Andžej Duda je pozdravio „istorijski dan“ za Poljsku, članicu Saveza od 1999. tokom svečanosti koju je direktno prenosilo nekoliko tv-kanala.

Borbeni bataljon od oko 800 vojnika, raspoređen u Poljskoj, je pod američkom komandom uz učestvovanje britanskih, rumunskih i hrvatskih vojnika, prenosi N1.

Slične jedinice NATO-a su raspoređene u Estoniji, Letoniji i Litvaniji a nalaze se pod komandom Velike Britanije, Kanade i Nemačke i moraju biti u potpunosti operativne do kraja juna. Glavni štab tih snaga će biti u Elbalgu, na severu Poljske.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Vedro

Trenutna temperatura 25°C

Vedro

Nedelja
Pretežno sunčano

Max: 35°C
Min: 22°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana