NATO pojačava snage na istočnom krilu Alijanse Tanjug

Objavljeno: 24.02.2022. 12:14 Izmenjeno: 24.02.2022. 12:52

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg poručio je da je ruski napad teško kršenje međunarodnog prava i ozbiljna pretnja evroatlantskoj bezbednosti.

Ambasadori NATO-a  su na hitnoj sednici u Briselu dogovorili da pojačaju vazdušne, kopnene i pomorske snage na svom istočnom krilu u blizini Ukrajine i Rusije.

Raspoređujemo dodatne odbrambene kopnene i vazdušne snage u istočnom delu alijanse, kao i dodatna pomorska sredstva i povećavamo njihovu spremnost da odgovore na sve nepredviđene situacije, naveli su ambasadori NATO-a u saopštenju posle hitnih razgovora, prenosi AP.

„Odlučili smo, u skladu sa našim planom odbrane da zaštitimo sve saveznike, da preduzmemo dodatne korake za dalje jačanje odvraćanja i odbrane u svim delovima Alijanse. Naše mere jesu i ostaju preventivne, proporcionalne i neeskalirajuće“, precizira se u saopštenju.

Stoltenberg  je rekao i da su saveznici sastali kako bi razgovarali o posledicama ruske vojne operacije u Ukrajini.

„Mi smo uz narod Ukrajine u ovom strašnom vremenu. NATO će učiniti sve što je potrebno da zaštiti i odbrani sve saveznike“, poručio je Stoltenberg.

Zemlje najbliže sukobu , Estonija, Letonija, Litvanija i Poljska, zatražile su Samit NATO u skladu sa članom 4. Ugovora o osnivanju Alijanse, koje se pokreće kada su „teritorijalni integritet, politička nezavisnost ili bezbednost bilo koje NATO članice ugroženi, navodi AP.

Korčok:NATO formira borbene grupe na istočnom krilu

NATO planira da oformi strukture borbenih grupa, kakve već ima u baltičkim državama, za zemlje na svom istočnom krilu, saopštio je  slovački ministar inostranih poslova Ivan Korčok, uz napomenu da će u taj proces biti uključena i Bratislava.

Korčok je rekao da je njegova zemlja dala saglasnost „da se počne sa planiranjem takvih koraka, koji su neophodni za odbranu alijanse i Slovačke“, navodi Rojters.

Ambasadori NATO-a sastali su se danas u Briselu na hitnoj sednici, nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin naredio vojnu operaciju na Ukrajinu, i dogovorili da se da pojačaju vazdušne, kopnene i pomorske snage na svom istočnom krilu u blizini Ukrajine i Rusije, preneo je AP.

STOLTENBERG NATO UKRAJINA

RUSIJA ZALUPILA VRATA POLITIČKOM REŠENJU, TO JE REALNOST KOJA IMA OZBILJNE POSLEDICE PO BEZBEDNOST, ZATO SMO POVEĆALI PRISUSTVO U ISTOČNOM DELU ALIJANSE

NATO šalje dodatne trupe,ne želimo konflikt

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je da je Severnoatlantska alijansa povećala prisustvo na istočnom delu Alijanse i da „ruska invazija na Ukrajinu“ nije iznenađenje.

Stoltenberg je na konferenciji za novinare u Briselu posle hitnog sastanka ambasadora NATO rekao da je više od 100 aviona stavljeno u stanje borbene gotovosti.

Već su pažljive mere preduzete da se pripremi odgovor NATO, u narednim danima cemo imati dodatno prisustvo u istocnom delu Alijanse, aktiviran je odbrambeni NATO mehanizam koji nam daje vise slobode da pomeramo trupe i saljemo ih tamo gde je potrebno, rekao je Stoltenberg na brifingu u Briselu.

Ono što radimo je odbrambeno, ne zelimo da dođe do konfllikta, izjavio je generalni sekretar NATO.

On je upozorio da je Rusija zalupila vrata političkom rešenju.

„To je realnost koja ima ozbiljne posledice po bezbednost zato smo povećali prisustvo u istocnom delu Alijanse“, rekao je Stoltenberg.

NEMA NATO TRUPA U UKRAJINI, MI SMO JASNO STAVILI DO ZNANJA DA NEMAMO NAMERU DA ŠALJEMO NATO TRUPE U UKRAJINU

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 6°C

Pretežno oblačno

Utorak
Pretežno sunčano

Max: 12°C
Min: 5°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana