NATO ohrabruje region na dijalog Tanjug

Objavljeno: 19.04.2017. 20:29 Izmenjeno: 19.04.2017. 20:29

Dan nakon izjave albanskog premijera Edija Rame o mogućoj destabilizaciji prilika na Zapadnom Balkanu ako izostane EU perspektiva, u Alijansi su Tanjugu rekli da ih zabrinjava pogoršanje situacije u poslednje vreme i da apeluju na dijalog.

 

„Ohrabrujemo lidere na Zapadnom Balkanu da se drže svojih obaveza i da nastave putem dijaloga i pomirenja. NATO i ostatak međunarodne zajednice imaju ulogu da pomognu, ali se konačno rešenje za probleme regiona mora naći u samom regionu“, navodi se odgovoru neimenovanovanog zvaničnika NATO na pitanje da prokomentariše Raminu izjavu.

U NATO navode i da budućnost Zapadnog Balkana vide u okvirima evro-atlantske saradnje.

„NATO budućnost Zapadnog Balkana vidi u okvirima evro-atlantske saradnje i integracija, a lidere zemalja regiona poziva da nastave putem dijaloga i pomirenja“, navodi se u odgovoru.

Na molbu da iznesu ocenu o trenutnoj situaciji u regionu i stavu albanskog premijera Edija Rame koji ne isključuje i mogućnost ujedinjenja Kosova i Albanije, u sedištu NATO naglašavaju svoju zabrinutost zbog „pogoršnja situacije u poslednje vreme“.

Iz Alijanse poručuju i da je Zapadni Balkan od strateškog interesa i za EU i za NATO.

”Stabilnost i bezbednost ovog regiona doprinosi stabilnosti i bezbednosti Evrope. NATO će zadržati svoje prisustvo, pažnju i angažman na Zapadnom Balkanu, uključujući i nastavak misije KFOR.

KFOR će nastaviti da ima svoju ulogu u podršci svih građana na Kosovu, u skladu sa mandatom UN”, rečeno je Tanjugu u sedištu NATO u Briselu.

Visoki zvaničnik NATO u odgovoru Tanjugu naglašava da Severnoatlantska alijansa podržava evroatlantske aspracije zemalja regiona i ponavlja da su ”demokratija, vladavina prava, unutrašnje reforme i dobrosusedski odnosi neophodni za saradnju i stabilnost regiona”.

„Mi budućnost regiona vidimo u okvirima evro-atlantske saradnje i integracija za one zemlje koje to žele. To će biti od koristi za građane, za te zemlje kao i za celu evro-atlantsku porodicu. Odlučni smo u nameri da pomognemo zemljama u regionu da sprovedu reforme u cilju boljeg života svojih građana, bez obzira da li one žele da se priključe NATO ili ne. Mi poštujemo njihov izbor, šta god on bio”, poručio je taj zvaničnik.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Vedro

Trenutna temperatura 20°C

Vedro

Utorak
Pretežno sunčano

Max: 34°C
Min: 20°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana