Nasufović: Gledanjem u svoje srce upoznajemo sebe Tanjug

Objavljeno: 23.05.2020. 18:28 Izmenjeno: 24.05.2020. 15:10

Reis Islamske zajednice Srbije Sead Nasufović čestitao je vernicima islamske veroispovesti nastupajući Ramazanski bajram, navodeći da se putem posta čoveku daje posebna snaga poniznosti kojom dostiže najviše visine.

FOTO TANJUG / RADE PRELIC / an

„Time čovek dobija snagu da obori svoj pogled od svega i usmeri ga prema svoj srcu“, rekao je Nasufović u Bajrakli džamiji u Beogradu i podsetio da je danas po verskom kalendaru poslednji dan meseca Ramazana, a sutra 1.Ševal, odnosno prvi od tri dana Ramazanskog bajrama.

Kako je rekao, gledanjem u svoje srce upoznajemo sebe, a to je, kako kaže, baš suprotno od svega onoga čime je moderan čovek danas okupiran.

„Gledanjem u sebe imali smo priliku da vidimo istinu o nama, našem realnom stanju, pravim i lažnim prijateljima, bitnim i nebitnim poslovima u koje život trošimo“, rekao je Nasufović.

Sutrašnji dan, kao i ostali dani Bajrama traže da podignemo svoj pogled i usmerimo ga na sve one koje nađosmo kao prave prijatelje u svom srcu, kazao je Nasufović i poručio vernicima da pohrle svom ocu, majci, bratu, sestri, bračnom drugu, deci i svakom čoveku od čijeg su „zla jezika i ruku sigurni“.

„A ako najmiliji nisu među živima, onda im pođimo do mezara (groblja) i selam ih nazovimo i dovu im pred dušu poklonimo“, poručio je Nasufović.

On je naveo da su ljudi u prethodnim mesecima, zbog epidemije koja još traje u najvećem delu sveta, naučili i osetili svu gorčinu samoće i poručio da zato treba da se poštuje svaki čovek i pomogne siromah i putnik namernik.

„Ne zaboravimo da je ljudska civilizacija počela onog trenutka kada je čovek čoveku pritekao u pomoć“, ukazao je Nasufović.

Nasufović je u ime Rijaseta Islamske zajednice Srbije, muftija, imama, veroučitelja, kao i u lično ime svim pripadnicima islama poželeo srećne dane Bajrama, kabul, dobro zdravlje i svaki uspeh.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Vedro

Trenutna temperatura 21°C

Vedro

Sreda
Mogući pljuskovi

Max: 32°C
Min: 21°C

Mogući pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana