Nastavak dijaloga do kraja jula Studio B, Tanjug,

Objavljeno: 15.06.2021. 08:58 Izmenjeno: 16.06.2021. 10:40

Ovo nije ličilo na dijalog, Albanci nisu želeli da razgovaraju o Zajednici srpskih opština već jedino što su tražili jeste da priznamo nezavisnost tzv. Kosova, saopštio predsednik Vučić posle nastavka dijaloga Beograda i Prištine u Briselu.

U Briselu dogovoreno da se do kraja jula nastavi dijalog. Predsednik Srbije konstatovao da ovakvom sastanku do sada nije prisustvovao, zbog „odsustva odgovornosti i realnosti sa prištinske strane“.

„Dogovoreno je da se do kraja jula nastavi dijalog i nadam se da je to jedna važna stvar, koja bi mogla da garantuje očuvanje mira i stabilnosti, a sve drugo bi bilo izlišno komentarisati“, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić novinarima.

Preneo je da prištinska delegacija ne želi da ispuni ugovore koji su Albanci potpisali i ne želi da razgovara o Zajednici srpskih opština.

„Oni su tražili hitno i odmah da čuju kada ćemo da priznamo nezavisnost Kosova. I nazivaju incidentima i provokacijama činjenicu da Srbi žele da prisustvuju liturgijama u svojim cvrkvama. Bio sam veoma blag, jer nisam žleo da ukažem na druge stvari, zbog potpunog odustsva realnog odgovora“, rekao je Vučić.

„Ni o čemu se nisam dogovorio sa Aljbinom Kurtijem, pitao me je kad ću priznati nezavisnost, a ja sam mu odgovorio – nikad“, poručio je Vučić.

On je dodao da će u narednim danima razgovarati sa Srbima sa KiM, jer je, kaže, veoma uplašen, videvši sa koliko neodgovornosti ćemo morati da se suočavamo u budućnosti.

„Spremni smo da prihvatimo svaki datum i dan za nastavak razgovora, to je veoma važno i ne postoiji ništa važnije za nas od obezbeđivanja siguirnosti i bezbednosti za naš narod na KiM i poštovanja svega potpisanog“, rekao je Vučić.

Sastanak je održan pod okriljem EU koju predstavljaju šef diplomatije Evropske unije Žozep Borelj i specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.

Nakon odvojenih bilateralnih sastanaka Borelja sa Kurtijem i Vučićem, održan je i trilateralni sastanak u prisustvu predsednika Srbije, premijera privremenih prištinskih institucija, šefa diplomatije EU i specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka.

 

Vučić: Beograd neće da prekine dijalog, Priština da ispuni obaveze

Predsednik Srbije Alekandar Vučić rekao je da Beograd ne želi i nije spreman da prekine dijalog, ali da Priština ima velike obaveze koje treba da implementira i na koje su ih podsetila oba evropska predstavnika.

On je to rekao dgovarajući na engleskom jeziku na pitanje niovinarke da li će Srbija odustati od dijaloga, uz ironičnu konstataciju da je tokom današnjeg sastanka u Briselu, od prištinske strane mogao da čuje da je Isus rođen 14. februara, kada su na Kim održani izbori.

„Imamo dijalog i veoma važne pregovore. Imamo težak posao, ulažemo velike napore. Potpisani dokumenti moraju da se priznaju, implementiraju, ali to mora da se uradi na odgovarajući način, a tek nakon toga molžemo da pričamo i o drugim stvarima“, rekao je Vučić.

Kada je reč o gorućem pitanju nestalih osoba, mi smo prihvatili da razmatramo pitanje nestalih i ponudili smo apsolutno sve, po principu „dobre vere“ sa naše strane i rekli da gde god vi mislite da možete da nađete nestale, ići ćemo zajedno da vršimo iskopavamnja na tim mestima, kako bi pomogli prodicama nestalih.

„Oni nisu želeli da privčaju o tome, već su želeli da pričaju o Veljku Odaloviću i ni o čemu drugom“, rekao je Vučić.

 

Vučić:Verujem da će Borel precizno izvestiti Bajdena

Predsednik Srbije kaže da želi da veruje da će šef evropske diplomatije Žozep Borelj na fer i precizan način preneti američkom predsedniku Džo Bajdenu ono što se danas dešavalo tokom sastanka sa prištinskom delegacijom.

Vučić je novinarima nakon trilateralnog sastanka, a na pitanje šta se može očekivati od SAD jer će Borelj upoznati Bajdena sa onim što se desilo na sastanku, ukazao na to da su i Amerika i Nemačka, kao i neke druge velike sile učestvovale u stvaranju takozvanog nezavisnog Kosova i da će tu politiku da podržavaju.

„Ali, verujem da će biti toliko fer i da će izaći sa jasnim stavovima da se zna ko je odgovoran za neveliki ili nikakav napredak u dijalogu i zašto se nekakva vrsta i političkih i svakih drugih tenzija ponovo rađa“, kazao je Vučić.

Ističe da Beograd to ne želi i kaže da je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti u jednom trenutku tokom sastanka zaratio sa Rusijom, pa je poželeo i sa Kinom da ratuje.

„Ali, nije ni važno, neka ostane u ona četiri zida“, navodi predsednik Srbije.

Lajčak:Dijalog nije bio lak, ali je važno da se dogodio

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je da današnji dijalog između Beograd i Prištine u Briselu nije bio lak, ali da je važno da se dogodio.

„Oba lidera su bila otvorena u vezi onoga što se očekuje od dijaloga, i potvrdila su da nema drugog puta osim normalizacije odnosa“, izjavio je Lajčak nakon trilateralnog sastanka u Briselu između Beograd i Prištine sa evropskim posrednicima.

Dodaje da će se dijalog nastaviti do kraja jula i da EU, kao i građani Srbije i Kosova, imaju visoka očekivanja da će lideri prevazići prepreke i da će biti u stanju da normalizuju odnos.

 

VUČIĆ ZA TV PINK, UOČI DIJALOGA:

Nikada nismo dobili odgovor na pitanja o nestalima

Predsednik Vučić izjavio je sinoć da će danas, u nastavku dijalogu s Prištinom u Briselu, pokrenuti pitanje nestalih, u nameri da se po prvi put uđe u detalje i suštinu tog problema, o kojem Priština ne daje odgovore.

“Želim prvi put da uđemo u detalje suštine problema”, rekao je Vučić za TV Pink.

On je istakao da je Beograd uvek bio korektan po tom pitanju, jer je to pitanje civilizacijskog odnosa prema žrtvama – da nekome kažete gde mu leže najbliži, kako bi mogli da ih pokopaju.

Preneo je da je Beograd do sada od albanske strane dobio 21 zahtev, i na svim tim lokacijama u centralnoj Srbiji s, kaže, iskopavanja izvršena.

“Na četiri mesta smo našli tela, poslednja grobnica je Kiževak, našli smo dvoje albanskih civila i još devet tela, ali ne znamo ko su ta lica i radimo DNK analize”, rekao je Vučić.

Sa druge strane Beograd je poslao 10 zahteva Prištini.

“Samo na jednoj lokaciji, Bunker, kod Ðakovice, iskopano je i nađeno sedam tela i potvrđeno da je reč o porodici Šutaković – ocu, majci i troje dece, kao i dvoje članova porodice Petrović”, rekao je Vučihc.

Kako je rekao, Beograd ima zahteve za još devet lokacija, ali Priština je uvek nalazila neverovatne izgovore da to ne istraži.

Dodao je i da postoji velika grobnica u Prištini, u mrtvačnici se nalazi 350 različiti ostataka ili delova tela, što govori da je to više desetina tela, za koja veruje da su ubijeni Srbi.

“Ali, nikada nismo dobili odgovor na to pitanje. Verujem da ćemo u skladu sa međunarodnim pravnim principima, normama međunarodnim humanitarnim pravom, uspeti”, rekao je Vučić.

Važna stabilnost oko KiM, da bismo nastavili ekonomski rast

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je sinoć da je veoma važno da situaciju oko KiM čuvamo stabilnom i mirnom, kao i da situacija u regionu ne izmakne kontroli, da bi mogli da nastavimo ubrzano da se ekonomski razvijamo i dostignemo ove godine stopu rasta BDP-a od sedam odsto.

„Da nemamo problema zapadno od Drine i da naš narod može mirno da živi zapadno od Drine“, rekao je Vučić za Pink.

Istakao je da će Srbija nastaviti ekonomski da napreduje ukoliko budemo uspeli to sve da sačuvamo, nezavisno da li će nam i kada EU otvarati poglavlja i klastere. Napomenuo je da ni drugima EU ništa od toga ne otvara.

Vučić je naglasio da je, ipak, važnije od toga da ove godine imamo stopu rasta BDP-a između 6,5 i sedam odsto, kao i da se nada da će to biti sedam procenata.

Dodao je da će Srbija ako bude imala stopu rasta od sedam odsto u 2021. imati vrednost BDP-a u ovoj godini veću od 51 milijarde evra.

To znači da smo uspeli od 2014. godine da uvećamo vrednost BDP-a za 40 odsto, što je kao da smo postali članica EU.

„Toliko smo brzo napredovali, a sada idemo i brže od članica EU“, naglasio je Vučić.

Govoreći o tome zašto EU ne otvara poglavalj i klastere, kaže da su Makedoniji čak promenili i ime, ali da im još nisu ništa otvorili i da mi nemamo mnogo prava da se žalimo.

Dodao je da mu je samo žao premijerke Ane Brnabić i ministara u vladi koji su se mnogo trudili oko otvaranja poglavlja.

Vučić je kazao da to, ipak, ne bi nazvao zatvaranjem vrata Srbiji od strane EU, jer EU ima svoje probleme – da je javni dug Italije skočio sa 157 na 170 odsto BDP-a, Grčke sa 180 na 240 odsto BDP-a, da je francuski javni dug na oko 120 odsto BDP-a. .

Dodao je da je hrvatski javni dug skočio na 89 odsto BDP-a, Velike Britanije na preko 100 odsto BDP-a, a da je u Crnoj Gori 105,5 odsto BDP-a.

Vučić se prisetio da je kada je postao premijer javni dug Srbije bio 78 odsto BDP-a i da mu je dolazio bivši ministar Lazar Krstić u sedma sati ujutru i da je samo razmišljao kako da spusti nivo javnog durga.

„Sada smo stabilni i čvrsti, imamo odlične javne finansije i odlično smo reagovali sa merama. Imamo velike strane direktne investicije, a 80 odsto imamo pokrivenost našeg uvoza izvozom, i to uglavnom izvozimo u zemlje EU. Možemo da očekujemo povećanje penzije i plata, zahvaljujući dobrom rukovođenju i ljudima koji vredno rade“, naglasio je predsednik.

 

Očekujem važne odluke na skupštini stranke

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je sinoć da su SNS-u, koju vodi, potrebne velike promene, te da na skupštini stranke, između 20. i 24. oktobra, očekuje donošenje važnih odluka, kao i onu o raspisivanju izbora na više nivoa, na kojima će narod imati prilike da kaže šta misli.

“Potrebne su velike promene, SNS ne sme da liči na DOS-ovske stranke, već mora da bude prava narodna stranka, poštenih ljudi, koji će da prave puteve, pruge, da rade za narod, štite naše interese”, rekao je Vučić za TV Pink.

Zato su, kaže, potrebne velike promene.

“Zato je važno da donesemo važne odluke, i one će biti donete između 20. i 24. oktobra i tada očekujem donošenje drugih važnih odluka, važnih za državu. Očekujem i raspisivanje izbora na više nivoa, i narod će imati prilike da kaže šta misli”, rekao je Vučić.

Dodao je da bi, za sve koji sumnjaju u tako nešto, uvek pružio ruku onome ko bi pobedio, kao što je, podseća, več i činio i kada je gubio zap o 0,3 ili 0,4 odsto, ne tražeći krivca u višku glasačkih listića bilo gde ili nečem sličnom.

“Važno je da ljudi znaju ko rukovodi zemljom, da bi videli da to nije uvek isto, ni slično. Da nisu u pitanju Kruta i Murta…”, rekao je Vučić.

U tom smislu, napravio je paralelu na Ujedinjenim Arapskim Emiratima, koji su, ispričao je, stvoreni 1972. i 1973. godine, po ugledu na Libiju, tada najnapredniju arapsku zemlju. “Pogledajte kada danas izgleda Libija, a kako UAE. Nije sve u prirodnim bogatstvima, jer Libija i dalje ima pet puta više nafte nego Emirati, ali nestaju u krvi i sukobima… Znaci, sve je u snazi rukovodstva”, rekao je Vučić.

Kako je naveo, sve je u odlukama – da li ćete da čuvate zabokrečinu ili udžerice ili ćete da izgradite Menheten u Beogradu, imati hrabrtosti da uradite nešto…

“Pa, ljudi neka donose odluku”, rekao je Vučić.

On je dodao da će 27. i 28. juna moći da se vidi u kakvom je stanju Vojska Srbije, koja je danas, prema njegovim rečima, 20 puta snažnija nego ranije.

 

Vučić o optužbama na racun njegovog brata:Mi džipove nemamo

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić povodom negativnog pisanja o aktivnostima SNS na izborima za mesne zajednice u Vojvodini izjavio je da je suština svih kampanja koje se vode želja nekih da dođu na vlast po svaku cenu, ne nudeći ljudima ni plan ni program, nudeći samo mržnju.

Vučić je za TV Pink upitan za komentar na pisanje lista „Danas“ o boravku njegovog brata sa džipom u Novom Sadu, rekao da su održani izbori u osam opština za mesne zajednice, a da je SNS odneo pobedu u 95 odsto mesta.

Ukazao je da je u Novom Sadu na 39 ili 40 od 42 mesta, na kojima je glasano, SNS odneo pobedu.

Na tim izborima, kako je kazao, protivnici su imali kandidate u koje su uložili ogroman novac, u koje su ulagali i stranci kao posebne regionalne koncepte.

Rekao je da se vodila prljava kampanja i ukazao da niko od naprednjaka nije imao džopove.

„Moj brat nema nijedan džip, niti je ikada imao. Džipove u Novom Sadu su imali Ðilas i 30.000 Novosađana. Toliko Novosađana ima džipove, a od političara koji su bili imao ih je samo Ðilas“, objasnio je on.

Vučić je kazao da su zamerili njegovom bratu što je dan pred izbore u mesnom odboru Gavrilo Princip bio u trećem redu i slikao se sa drugim ljudima.

„Ovo se u vreme najcrnje fašitičke propagande nije radilo. Čovek je kriv što je kao član Glavnog odbora SNS otišao u mesni odbor da bi razgovarao sa članovima stranke, jer ne može da deli milione kao neki drugi, samo da razgovara sa njima. Mislim da bi trebalo da mu bude zabranjeno kretanje, da ne sme da bude u Novom Sadu, Beogradu, nigde, gde se onima koji bi da razaraju zemlju, ne dopada. To je suština svega“, primetio je Vučić.

Kako je rekao, žele Andreju da zabrane da bude u Novom Sadu, uz poruku: “Zabranite nama da se bavimo politikom, jer ne možete da nas pobedite”.

Naveo je i da je sinoć na jednom mestu SNS izgubila, jer je lista Liman 3 pobedila sa pet prema četiri.

“Imali smo razlog da poništimo te izbore. Zvao me je Miloš Vučević i pitao to, a ja sam rekao da ako nema stvarnog razloga za poništenje,da to ne rade. Nemojte da se žalite, nego radite više, tako to rade džentlmeni”, rekao je Vučić.

Osvrnuo se i na pisanje o „zarđalim kašikama“ , o priči kako mu je jedan penzioner iz Niša poslao aludirajući na politiku Vojislava Šešelja 1991. .

„Uzgred nisam ni bio član nijedne stranke tada. U to vreme nisam ni bio u politici, tek krajem 1993. sam ušao u parlament. Suština je u tome da mi neko govori o nečemu što se dogodilo pre tri decenija, a to govori da on nema drugi argument“, dodao je on.

Vučić je kazao ti ne pominju da su sada penzije za 30 odsto više.

„Hoćete li vratiti tih 30 odsto? Hoćete li, sada kada bude 40 odsto više, da vraćate?

Ne brinite ja ću i dalje da se borim za vas, da imate dovoljno kašika, i da ih koristite“, poručio je on.

Vučić je ukazao da su plate za 62 do 63 odsto veće, da su povećane sa 329 evra na 560 evra.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 3°C

Pretežno oblačno

Sreda
Mogući pljuskovi

Max: 10°C
Min: 2°C

Mogući pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana