Đurić: Zašto se odlaže formiranje ZSO? Tanjug,Studio B

Objavljeno: 26.05.2016. 21:09 Izmenjeno: 26.05.2016. 21:29

Zašto Zajednica srpskih opština još nije formirana i kako će vizna liberalizacija za Kosovo uticati na građane Kosova koji poseduju srpske biometrijske pasoše, pitanja su o kojima se razgovaralo prvog dana nastavka tehničkog dijaloga delegacija Beograda i Prištine u Briselu.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije Marko Đurić kaže da je delegacija Beograda danas u Briselu postavila ozbiljna i za neke nezgodna pitanja.

”Šta se to dešava sa Zajednicom srpskih opština? Do kada se planira do u nedogled odlaganje njenog osnivanja i početka rada?  I zašto svakoga dana čujemo iz Prištine nove negativne stvari o sporazumima koje su sami sa nama napravili i potpisali”, izjavio je Đurić.

Među pitanjima koje je srpska delegacija postavila danas kako delegaciji Prištine, tako i posrednicima iz EU, bila su i ona koja se odnose na osnivanje srpske kompanije u blasti telekomunikacija, koja će moći nesmetano da radi na Kosovu, kao i pitanje vizne liberalizacije za Kosovo i prava građana Kosova koji poseduju biometrijske pasoše koje je izdala država Srbija.

Na pitanje Tanjuga da li je delegacija Srbije danas u Briselu dobila odgovore na neka od postavljenih pitanja, Đurić je izjavio da će u ogovore verovati tek kada počne njihovo sprovođenje.

Komentrišući informaciju o postizanju sporazuma kojim bi Hrvatska trebalo da odblokira otvaranje poglavlja 23 u pregovorima Srbije sa EU, direktor kancelarije za KiM poručio je da su odnosi Srbije prema svim njenim sudedima uzor i dodao da bi voleo da oni posluže kao uzor mnogima.

”Mi smo naše nastojanje da očuvamo stabilnost u regionu potvrdili. Nastavićemo da vodimo politiku koja nas približava svim našim susedima u interesu građana Srba i svih ostalih koji žive u čitavom regionu. Očekujemo da vidimo šta će se desiti i onda će oni koji su nadležni za to dati i punu ocenu”, izjavio je Đurić u Briselu.

Đurić o pregovorima

Nastavak dijaloga sa Prištinom na ekspertskom nivou

Dijalog Beograda i Prištine biće  nastavljen danas u Briselu, na ekspertskom nivou, saopštila je vladina Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

Dvodnevni razgovori će, kako se navodi, biti održani u sedištu Evropske službe za spoljne poslove, a među temama će biti sva otvorena pitanja u dosadašnjim razgovorima Beograda i Prištine.

Delegaciju Beograda predvodiće direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Oblačno

Trenutna temperatura 19°C

Oblačno

Ponedeljak
Pretežno sunčano

Max: 24°C
Min: 14°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana