Naši piloti pomažu u gašenju požara na Peloponezu Tanjug

Objavljeno: 12.08.2021. 16:10 Izmenjeno: 12.08.2021. 20:25

Tri helokopetra MUP-a Srbije sa 14 pripadnika Helikopterske jedinice koji su poslednja tri dana učestvovali u gašenju požara na grčkom ostrvu Eviji dobili su nešto pre 15,30 časova naređenje da polete ka Peloponezu, gde bukti novi požar, izjavio je komandant jedinice Nenad Nedić.

„Upravo smo obavešteni da smo dobili novi zadatak da letimo za Peloponez“, izjavio je Nedić.

Dodao je da će naši helikopteri gasiti požar na Peloponezu zajedno sa grčkim helikopterom „superpuma“, koji ih je vodio u akcije na Eviji, a pridružiće im se još jedan helikopter „kamov“ iz Španije.

Dodao je da su naši piloti i tehničari u stalnoj pripravnosti i da deluju prema potrebi za gašenjem požara u različitim delovima Grčke.

Nedić je rekao da je požar na severoistočnom delu Evije stavljen pod kontrolu i da su naši piloti u poslednja tri dana imali 81 nalet i izbacili više od 100 tona vode.

„Kada smo došli ovde žuti dim od zapaljenog rastinja bio je skoro 2.000 metara visok, a sada je nebo nad Evijom ponovo plavo“, rekao je Nedić.

Dodao je da je lokalno stanovništvo izuzetno lepo dočekalo pripadnike našeg MUP-a.

„Sve pohvale za lokalno stanovništvo. Gde god smo sletali ljudi su nam donosili vodu i voće da se osvežimo. Dobro smo motivisani i iskušni u gašenju požara, iako to nije naš osnovni posao“, istakao je Nedić.

On je naglasio da je akcija gašenje požara izuzetno naporna i za članove posade i za same helikoptere, ali da do sada nije bilo nikavih problema, jer su svi naši piloti i mehaničari iskusni u gašenju požara.

Objasnio je da je posadama MUP-a ovo 14. dan u kontinuitetu kako učestvuju u gašenju požara na različitiim delovima Balkana.

„Počelo je 29. jula kada smo dobili poziv za Novu Varoš, pa smo zatim leteli za Veliki Stolac u Republici Srpskoj. Odatle smo išli na Mokru Goru, pa 2. avgusta smo sa četiri helikoptera odleteli za Severna Makedoniju gde smo bili do nedelje ujutru, kad smo se vratili u Beograd, jer smo dobili naredbu da se spremimo za Grčku“, rekao je Nedić.

On je naveo da je za te dve nedelje Helikopterska jedinica MUP-a Srbije imala 192 sata naleta i izbacila preko 400 tona vode.

 

Vukosavljević:Na Eviji požar saniran, gori na Peloponezu

Konzul Srbije u Atini Milan Vukosavljević izjavio je večeras da je požar na Eviji saniran i naselja odbranjena, ali da vatra koja već danima gori na Peloponezu počinje da se rasplamsava.

On je za Tanjug TV rekao da su od danas helikopteri iz Srbije locirani na tom poluostrvu gde će sutra nastaviti gašenje.

Vukosavljević je precizirao da na Peloponezu gore delovi gde nema velikih naselja i da građani nisu ugroženi.

Dodao je da je moguće da tamo ima i srpskih državljana, ali da nema naših ni stranih turista.

„Ako nam se neko obrati za pomoć reagovaćemo

kao i do sada“, rekao je konzul.

Kada je reč o Eviji, Vukosavljević je rekao da naših turista ima jošuvek i da su oni rešili da završe svoju smenu i da se svi nalaze u mestu Dipos gde za sada nema opasnosti od požara i to mesto nije ugroženo.

Napominje da su neki drugi prešli u druga letovališta na kopnenom delu, a da su oni koji su želeli da se vrate u Srbiju otišli juče, a neki kojima je završena smena danas.

Područja zahvaćena požarom sada su sanirana, oseća se miris, ali nema većeg dima, kazao je konzul.

On je istakao da su se naši vatrogasci sjajno pokazali i da je sa njima razgovarao. Oni su dežurali 24 sata, a učestvovali su u gašenju vatrenog zida visokog preko 20 metara.

„Sada sve drugačije izgleda, a naselja su odbranjena“, rekao je Vukosavljević, navodeći da je jutros i sinoć na Eviji padala kiša, ali da požar ne bi mogao da se ugasi bez vatrogasnih brigada iz cele Evrope.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Sumaglica

Trenutna temperatura 21°C

Sumaglica

Ponedeljak
Mogući pljuskovi

Max: 25°C
Min: 17°C

Mogući pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana