Vučić: Dobri odnosi sa svima, da se čuje srpski glas Studio B, RTS, Tanjug,

Objavljeno: 18.09.2016. 22:15 Izmenjeno: 20.09.2016. 09:16

Premijer Aleksandar Vučić rekao je za RTS da je stabilnost od suštinskog značaja za Srbiju i da „semafori pokazuju dobre ekonomske rezultate“. Poručio je da će uložiti velike napore da se poboljšaju odnosi s Hrvatskom i istakao da se Srbija ponaša odgovorno u vezi s referendumom u RS.

Uložićemo sve napore da imamo što bolje odnose sa Hrvatskom, nikome nećemo da pretimo, jer nam je obostrani interes da imao što veću razmenu, ali znaćemo da štitimo naše nacionalne i državne interese, izjavio je premijer Vučić gostujući na RTS.

Dodaje da nijedan strani ambasador neće voditi politiku Vlade, izjavio je Vučić, dodajući da je to zato što je Srbija svoja, suverena i nezavisna, a o njenoj budućnosti odlučuju građani.

Vučić je, gostujući na RTS-u, rekao da poznaje lidera HDZ-a Andreja Plenkovića, da je to ozbiljan čovek i da će s njim, i predsednicom Hrvatske Kolindom Grabar Kitarović Srbija gledati da izgradi najbolje odnose.

„Želimo da imamo što veću razmenu. Danas se ona približava milijardi, a bila je oko 460 miliona. I to je obostrani interes. Gledaćemo da te odnose razvijamo, i po prvi put Srbija nije u podređenom položaju. Nastavićemo da se borimo i da razvijamo našu privredu“, rekao je Vučić.

Odgovarajući da li će biti teško u odnosima sa Hrvatskom ako na čelo tamošnje vlade dođe HDZ-ovac Andrej Plenković, premijer Vučić je rekao da će Srbija uložiti velike napore u odnosima sa Zagrebom.

„Nisam veliki optimista jer su Srbi glavna tema u Hrvatskoj. Lakše je bilo odnositi pobede na diplomatskom tlu ranije, dok je bio Milanović, sada će biti teže“, rekao je Vučić.

Na pitanje kako komentariše pisanje hrvatskih medija da Hrvatska sprema ozbiljan odgovor na najavljenu zajedničku vojnu vežbu Srbije, Ruske Federacije i Belorusije, Vučić je odgovorio da naša država nije imala nikakav odgovor kada je Hrvatska kupovala oružje.

„Mi nismo imali nikakav odgovor kada su nabavljali patrije, pancer haubice i helfajer rakete. Na to smo ćutali, nismo rekli nijednu reč. Nismo kupili ništa, imamo malo novca i gledamo da razvijamo svoju vojnu industriju, što radimo uspešno“, rekao je Vučić.

On je dodao i da srpska vojska ima mnogo više zajedničkih vežbi sa NATO državama, u okviru programa Partnerstvo za mir, nego sa Ruskom Federacijom.

Srbija nije za zidove, ali neće biti ni parking za izbeglice

„Stefanović, Vulin i neki ljudi koje veoma poštujem, koji se bore za Srbiju, oni su za podizanje zidova. I samo sam ja protiv, jer neću da podižemo zidove. Ali Srbija neće biti parking za izbeglice“, izjavio je Vučić.

On je dodao da se u Srbiji nalazi 6.500 migranata, i da 81 odsto onih koji dolaze su Avganistanci.

„Veoma su agresivni ti momci, prave probleme, najviše u Beogradu. Prvi put ih hvatamo u pljački, sve učestalije. Ali to ne znači da ćemo sprovesti represivne mere prema njima, ali to znači oprez. I mi ćemo znati da sačuvamo našu zemlju, jer se njihov broj povećava“, rekao je Vučić.

Vučić je dodao d Srbija ne može da primi više migranata jer oni koji se u njoj nalaze ne nastavljaju dalje ka Evropskoj uniji. „Naći ćemo najcelishodnije rešenje“, rekao je Vučić.

Upitan šta je, osim moralne satisfakcije, donela odluka da Srbija ne podiže ogradu na granicama, Vučić je odgovorio da je moralna satisfakcija veoma značajna, i upitao šta je loše proizašlo iz te odluke.

„Šta nam se loše dogodilo, od tragičnih predviđanja? Ništa. Da smo imali pameti, i to sebe krivim, što nismo deo Sirijaca zadržali, posebno dobre zanatlije sa porodicom i decom. Bilo je i vrhunskih doktora, ali sve su ih pokupili Amerikanci i Nemci“, rekao je Vučić.

 

Dobri odnosi sa svima, da se čuje srpski glas

Premijer Vučić je izjavio da u SAD na godišnju konferenciju „Klinton fondacije“ putuje jer želi da Srbija ima dobre odnose sa svim zemljama, kao i da se čuje srpski glas.

„Hoćete li da imamo dobre odnose sa budućim predsednikom SAD, ko god to bude, ili ne“, upitao je Vučić .

On je, upitan sta je cilj njegove posete SAD, rekao da je njegov posao da uspostavlja najbolje odnose sa svim zemljama u svetu, te da želi da se u SAD čuje i srpski glas.

„Borimo se da ne izgubimo 5:0 kao ranije, već da bude nerešeno“, rekao je Vučić.

On je rekao da, za razliku od zavereničkih teorija u javnosti, ima jasan i precizan stav zašto ide u SAD, te primetio da je Srbija mala zemlja da bi se opredeljivala pa i u slučaju predsedničkih izbora u SAD jer to, kako je dodao, nije činila ni u slučaju Hrvatske.

„Šta hoćete, da idemo u sukob sa Hilari Klinton? Hocete li da imamo dobre odnose sa budućim predsednikom SAD, ko god to bude, ili nećete“, upitao je Vučić i dodao da ne želi da priča o tome šta je bilo pre Kulina Bana.

Istakao je da je njegov posao da uspostavlja najbolje odnose sa svim zemljama u svetu.

Vučić je rekao da mora da ima dobre veze sa oba kabineta u SAD, dodajući da će se sastati i sa jednim od vodećih republikanaca, kao i da će se videti sa mnogo poznatih ljudi, od Erdogana, Mogerinijeve, do Bena Afleka, sa kojim će biti na jednom panelu.

Rekao je da će jedan od panela biti posvećen Srebrenici, da će tamo govoriti žrtve Srebrenice, verovatno Bakir Izetbegović, zbog čega je upitao:

„Hoćete da pustim da se ne čuje srpski glas o Srebrenici“, upitao je Vučić.

Naš je cilj tri odsto rasta narednih pet godina

Naš je cilj tri odsto rasta u narednih pet godina, rekao je premijer Aleksandar Vučić gostujući na RTS.

Sad, kako je naveo, radimo na izvorima rasta i, recimo, prvi put smo sada u Francuskoj ozbiljno razgovarali o metrou, ranije su to bile priče za TV, a sada je to na niovu – tražimo projekte na koje se mogu potrošiti pare.

„Tri posto godišnje znači otprilike milijardu i sto miliona evra novostvorene vrednosti, to znači da za toliko možemo da se zadužimo, a da da nismo povećali javni dug u odnosu na BDP, to onda možemo da koristimo kako hoćemo, možemo da povećavamo plate, penzije… nije važno, ali imamo prava da ih ptrošimo kako hoćemo“, objasnio je Vučić.

Ono što je dobro je da smo taj rast zasnovali na investicijama i prosečno rast od tri odsto ili veći, a, dodao je, on očekuje iduće godine i četiri odsto, to predstavlja naš plan.

„A svi su mi se smejali, mržnja u Srbiji je prema svima koji su uspešni u Srbiji“, pomenuo je Vučić, a upitan kad ćemo iz Nemačke imati neku veliku investiciju primetio je da već imamo, recimo Boš, te da prisustvo takve kompanije značajnoa menja stanje stvari u Srbiji.

„Drugačija je karta Srbije kad je ovde takva firma…kad imate Kontinental koji razmišlja o širenju svojih kapaciteta, to takođe menja stvari“, zaključio je Vučić.

 

Raspakivanje Dejtonskog sporazuma problem za sve

Premijer Vučić upozorio je da onaj ko pokušava da „raspakuje“ Dejtonski mirovni sporazum, pravi problem svima bez obzira što, kako je rekao, taj sporazum nije idealan.

“Plašim se svega i svačega ako to neko bude pokušao. Srbja ima obavezu kao potpisnicima Dejtonskog sporazuma, ali i zato jer ima svoj narod preko Drine. Zato je naše da uradimo sve da smanjimo tenzije”, rekao je premijer.

Srbija podsetio je Vučić, nije podržala referendum, ali joj, kako je rekao, ne pada na pamet da se meša.

To je, kazao je, racionalno i po tom pitanju su jedinstveni predsednik Srbije i Vlada Srbije.

“Naša zemlja je dala racionalan, ozbiljan i odmeren odgovor”, naveo je premijer napomenuvši da postoje stvari o kojima ne može da govori javno.

Za Srbiju je istakao je, stabilnost od sustinskog znčaja.

“Onaj ko proba da otpakuje Dejtoski mirovni sporazum taj pravi veliki problem svima bez obzira što taj sporazum nije idealan”, naveo je premijer.

Upitan kako “čita” posetu predsednika RS Milorada Dodika Moskvi neposredno uoči referendum, Vučić je rekao da misli da je ta posata odavno dogovorena, ali I da ne želi u to da se meša.

I on je, podsetio je, imao više sedam, osam susreta sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Vučić je ponovio da nijedan ambasador u Srbiji neće voditi politiku naše zemlje.

“Srbija vodi svoju politiku. Poruke prima svakog dana sa raznih strana, ali Srbja vodi politiku”, rekao je premijer.

“Upravo zato imamo stabilnost i u onom, u čemu je dozvoljeno da se takmičimo, mi pobeđujemo”, kazao je Vučić.

Na opasku da je predsedavajući Predsednistva BiH Bakir Izetbegović najverniji sledbenik Erdogana, da Dodik ide u Rusiju…., premijer kaže:

“Srbija je suverena i nezavisna zemlja u kojoj građani odlučuju o njenoj budućnosti. Naš strateški cilj je evropski put, ali i da imamo dobre odnose sa Rusijom. Imamo najbolje moguće odnose i sa Kinom, tamo nas zovu naš ‘evropski Pakistan’. Mi smo uspeli. Mi ne bismo imali ovaj rast da Kinezi nisu uzeli Železaru”, rekao je Vučić.

 

SNS u Beloj Palanci za sada 75 odsto glasova

Srpska napredna stranka osvojila je 75 odsto glasova na lokalnim izborima u Beloj Palanci, na osnovu obrađenog materijala sa 34 od ukupno 37 biračkih mesta, izjavio je Vučić.

On je rekao da je izlaznost na lokalnim izborima 82 odsto od upisanih birača, što je, rekao je, rekordna izlaznost.

„Zahvalan sam građanima na ogromnoj podršci i poverenju, naše je da to opravdamo“, rekao je Vučić na RTS i dodao da su građani u Beloj Palanci glasali za svoje ljude koje poznaju na lokalu, te da bi druge stranke, na primer SRS, dobile više da su bili republički izbori.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Slab sneg

Trenutna temperatura 0°C

Slab sneg

Nedelja
Moguć sneg

Max: 2°C
Min: 0°C

Moguć sneg

Vremenska prognoza za 5 dana