Narodnoj skupštini vraćen deo ograde iz 1936. godine Tanjug

Objavljeno: 10.06.2021. 09:18 Izmenjeno: 10.06.2021. 19:07

Deo nekadašnje skupštinske ograde koja je bila ispred parlamenta od 1936. do 1956. godine, danas je svečano, posle 65 godina, vraćena Narodnoj skupštini Srbije, a u pitanju je sačuvani fragment koji je ukrašavao vilu „Biljana“ na Ohridu u kojoj je povremeno boravio Josip Broz Tito.

Gradonačelnik Ohrida Konstantin Georgievski i delegacija Severne Makedonije svečano su predali ogradu predsedniku Narodne skupštine Ivici Dačiću, koji je poručio da je to prijateljski gest koji pokazuje da su dva suseda razvila iskrene odnose.

„Ovo je mali korak i u poslednje vreme imali smo niz koraka koje čine jedne kockice u mozaiku koji pokazuju kakvi bi naši odnosi trebalo da budu, a to su bratski, prijateljski i želim da tako i ostane“, rekao je Dačić novinarima.

On je naveo da je posle 5. oktobra bila neophodna rekonstrukcija delova Skupštine, te da je namera da se više pažnje posveti istoriji te zgrade i obeležavanju 85 godina od pocetka rada.

Utvrđeno je da je jedan deo originalne ograde prebačen u Beli dvor na Dedinju, drugi je na „čuvanju“ u Zavodu za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, koji se, kaže Dačić, nalazi na skladištu, dok je treći, manji deo bio postavljen oko Titove vile na Ohridu.

Ograda, ukupne dužine oko 500 metara, rađena je po projektu čuvenog ruskog arhitekte Nikolaja Krasnova čiji su neki od radova sadašnja zgrada vlade Srbije, zgrada Ministarstva spoljnih poslova, kao i Arhiv Srbije.

Gradonačelnik Ohrida Konstantin Georgievski istakao je da je primopredaja ograde znak prijateljstva i saradnje dva naroda.

Pozvao je sve građane Srbije da posete Ohrid i najavio da će Skupština grada Ohrida na sledećoj sednici doneti odluku da svi srpski turisti budu oslobođeni plaćanja parkinga ove sezone.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Petak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana