Narodna umetnost Ukrajine u Etnografskom muzeju Studio B

Objavljeno: 10.04.2017. 23:03 Izmenjeno: 13.04.2017. 20:37

U Etnografskom muzeju gostovaće izložba Olesje Vakulenko,umetnice, dizajnerke, članice Nacionalnog saveza majstora narodne umetnosti u Ukrajini i najmlađe članica umetnički nastrojene dinastije Vakulenko – Samarski

Vakulenko je završila je Harkovsku državnu akademiju za dizajn i umetnost na specijalizaciji „Umetničko modeliranje tkanina“  2012. godine i dobila diplomu sa odlikom i kvalifikacijom magistra dizajna.

Nakon završene akademije Olesja se aktivno bavi umetnošću, radi na slikanju „vitinanki“ – ukrajinske dekorativne umetnosti, radi i na izradi grafike za knjige i panel slika, batika, bojenju odeće, grafičkom dizajnu, a takođe organizuje radionice za odrasle i decu. Vitinanke predstavljaju vrstu ukrajinske narodne dekorativne umetnosti koja ima duboke i bogate korene.

To su sižejni i šaroliki ukrasi za kuće, isečeni makazama ili izrezani nožem u obliku ažura i silueta od belog i šarenog papira.  Njih su koristili za ukrašavanje zidova, prozora, polica, kaljevih peći, kamina i peći. Ukrajinske narodne papirne vitinanke kao ukrasi seoskih kuća pojavljuju se sredinom 19. veka. Papir se pri izradi vitinanki presavijao dva, četiri ili osam puta, što je omogućavalo da se stvore čvrste strukture, kompozicije. Savremene vitinanke više nisu samo seoski proizvodi i kućni ukrasi. Oni se koriste kao novogodišnji ukrasi za izloge i prozore.

Olesja Vakulenko  redovno učestvuje u raznim regionalnim i nacionalnim izložbama, 2013. godine imala je samostalnu izložbu „U susret suncu“ u KOC „Kuća Ninberga“ u Harkovu. Te godine postala je i član Nacionalnog saveza majstora narodne umetnosti. Ilustrovala je preko deset knjiga za izvačke kuće u Harkovu, Kijevu i Lavovu. Prošle godine osnovala je radionicu namenjenu ručnom oslikavanju ekskluzivne odeće i posuđa.  Autor je prve ukrajinske antistres-bojanke za odrasle „Ja volim Ukrajinu“. Sredinom aprila prezentovala je bojanku „Ukrajinski mitološki svet“. Na svakom crtežu prikazan je neki lik ukrajinske mitologije ili obreda. Na ovoj izložbi prikazaće i tzv. „Petrivke“.

Svoj naziv ova vrsta slikanja dobila je od naziva sela Petrivka, u kome je nastala i postoji i danas. Ovakvim ornamentima ukrašavali su nameštaj, posuđe, peći, dimnjake, pa čak i zidove kuća. Tradicija ukrašavanja životnog prostora i odeće petrivskim slikanjem nastala je u Ukrajini još pre pojave hrišćanstva. Ljudi su verovali da se u lepim ornamentima krije magična snaga, koja štiti vlasnike od zlih sila i nedaća.

Zanimljivo je da se boje za petrivsko slikanje nikada ne mešaju. Roze, žuta, plava, crvena i zelena – sve su dizajnirane tako da unesu u crtež entuzijazam i prirodnu lakoću. A pošto su se boje često pravile od prirodnih materijala, petrivsko slikanje bilo je kratkog veka.  Zato su se svake godine uoči velikih praznika stari crteži skidali i kuće su se ukrašavale novim šarenim amajlijama. Tako se iz godine u godinu selo rascvetavalo u novim bojama i maštovitim šarama.  Nije čudno što je 2013. godine ova jedinstvena umetnost ušla u spisak kulturne nematerijalne baštine Uneska.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 28°C

Pretežno oblačno

Nedelja
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 33°C
Min: 23°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana