Napredak u podršci EU za Program ruralnog razvoja IPARD Tanjug

Objavljeno: 28.09.2016. 12:25 Izmenjeno: 28.09.2016. 12:25

Grantovi iz IPARD programa doneće direktnu korist srpskim poljoprivrednicima, privrednim društvima i ruralnim zajednicama, a glavni ciljevi su povećanje bezbednosti hrane u Srbiji i unapređenje konkurentnosti poljoprivredno-prehrambenog sektora, kao i pomoć Srbiji da se postepeno uskladi sa standardima EU do samog pristupanja Uniji.

Delegacija EU u Beogradu saopštila je da je postignut napredak u podršci EU za Program ruralnog razvoja za Srbiju (IPARD), uz objašnjenje da je za IPARD u Srbiji raspoređeno 175 miliona evra za period od 2014. do 2020. i to u godišnjim tranšama u vidu bespovratne pomoći (grantova).

Prva tranša za Srbiju u okviru IPARD programa je za 2015. godinu i taj će novac biti na raspolaganju Srbiji do kraja 2018.

Srpske vlasti, kako se navodi u saopštenju, trenutno rade na pripremi sistema upravljanja i kontrole za sprovođenje IPARD programa, a taj sistem mora da ispunjava standarde dobrog upravljanja savremene javne administracije koji su prihvaćeni u zemljama članicama EU.

To podrazumeva i da se nadležni organi u svom radu rukovode konkretnim preporukama koje je Evropska komisija dala nakon revizije sistema upravljanja i kontrole IPARD programa sprovedene u maju i junu ove godine.

Po završetku ovog posla, nadležni organi će ponovo podneti zahtev za akreditaciju, a Komisija će potom ponovo oceniti poboljšanja i preporučiti dodatne mere ili izdati akreditaciju i poveriti upravljanje IPARD-om Srbiji.

Kada se donese odluka o poveravanju upravljanja, uslediće objava pojedinačnih konkursa u oblastima koje odabere Vlada Srbije, a reč je, kako se navodi, o investicijama u poljoprivredna gazdinstva proizvođača mleka, mesa, voća i povrća i drugih useva, o ulaganjima u preradu i plasman poljoprivrednih proizvoda za mikro, mala i srednja preduzeća koja se bave preradom mleka, mesa, voća i povrća.

Takođe, Vlada Srbije opredelila se da tim novcem pomogne organsku poljoprivredu, lokalni razvoj u ruralnim sredinama od strane lokalnih akcionih grupa (naročito javno-privatnih partnerstava), diverzifikaciju poljoprivrednih gazdinstava i poslovni razvoj za privatne objekte seoskog turizma, kao i da ulozi u tehničku pomoć.

Kandidati za dobijanje bespovratnih sredstava će moći da iskoriste ta sredstva za porkivanje najviše 70 odsto opravdanih troškova. Procenjuje se, inače, da će 175 miliona evra vredne bespovratne pomoći iz IPARD-a dovesti do ukupne investicije u poljoprivredu od oko 400 miliona evra (oko 50 milijardi dinara).

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Vedro

Trenutna temperatura 15°C

Vedro

Četvrtak
Malo i umereno oblačno

Max: 22°C
Min: 10°C

Malo i umereno oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana