Namirenje duga MMF-u po aranžmanu iz 2009.

Objavljeno: 11.04.2016. 09:46 Izmenjeno: 11.04.2016. 09:46

Srbija će u utorak platiti poslednju ratu glavnice duga od sedam miliona evra i time potpuno izmiriti obaveze po aranžmanu koji je MMF odobrio u januaru 2009.

Predsednik Saveta guvernera NBS Nebojša Savić kaže da je dobro da se redovno izmiruju obaveze, jer je to u finansijskom svetu najvažnija stvar.

Reč je o aranžmanu koji je okončan u aprilu 2011, a Srbiji je odobreno skoro tri milijarde evra od čega su za jačanje deviznih rezervi zemlje iskorištene milijardu i po evra.

„Ova otplata je dobro zeleno svetlo. Srbija je redovno izmirivala svoje obaveze što je u finansijskom svetu najvažnija strvar, važi i za privredu i građane“, rekao je Savić gostujući na RTS-u.

Srbija je, kako kaže, dobila i novi stend baj aranžman iz predostrožnosti, što znači da ima mogućnost ako bude potrebe, a za sada nema potrebe i verovatno neće biti do kraja, da koristi određena sredstva.

Zbog predizborne kampanje prošla kontrola MMF-a završena je bez ocene, Savić kaže da je poznato da su monetarna i fiskalna politika ocenjene pozitivno i od MMF-a i od Svetske banke, a da problem postoji sa struktirnim reformama , to su reforme javnih preduzeća, javnog sektora i transformacija kompletne privrede.

Mora se, ističe, raditi na popravljanju poslovnog ambijenta i otvaranju prostora za razvoj privatnog sektora, kao i da je ključno da se otvori prostor za razvoj novog biznisa i privatnog sektora.

„KLjuč reforme jeste omoguvćiti malim i srednjim preduzećima i privatnom sektoru da budu generatori novog razvoja“, rekao je Savić i dodao da se nada da će nova vlada nastavitri priogram reformi ove vlade.

Govoreći o Železari Smederevo, on kaže važna i dobra izformacija da je Vlada Srbije prihvatila ponudu kineske kompanije za kupovinu Železare, jer je to bolna tačka srpske privrede.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Oblačno

Trenutna temperatura 12°C

Oblačno

Nedelja
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 18°C
Min: 11°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana