Nakon rekonstrukcije otvorena pešačka staza na Brankovom mostu Pink, Beoinfo

Objavljeno: 31.05.2018. 09:21 Izmenjeno: 31.05.2018. 20:13

Pešačka staza na Brankovom mostu danas je ponovo otvorena, pešaci mogu da je koriste i time je završena sanacija ovog mosta, rekao gradski menadžer Goran Vesić 

– Jutros u šest sati puštena je staza za pešake i time je završena celokupna sanacija Brankovog mosta. Ona je počela u avgustu prošle godine i njena vrednost je 210 miliona dinara. Prvo su bile zatvorene dve saobraćajne trake i pešačka staza, zatim smo u decembru pustili srednju traku, u februaru žutu, a sada je završena i pešačka staza. Ona je bila van funkcije duže od dve godine jer je inspekcija zabranila korišćenje tog dela mosta. Ispostavilo se da je potrebna trajna zamena čeličnih konzola koje su bile dotrajale i postojala je opasnost za bezbednost pešaka – rekao je Vesić za TV „Pink”.

On je dodao da su u međuvremenu zamenjeni svi čelični delovi ispod staze i ugrađeno je 350 tona čelika kako bi se taj deo mosta potpuno stabilizovao i ponovo bio bezbedan za pešake.

Gradski menadžer je precizirao da je most specifičan jer je sastavljen iz tri mosta.

– Naime, stubovi na kojima se nalazi su delovi mosta kralja Aleksandra iz 1934. godine, koji je srušen u aprilskom ratu 1941. godine, uzvodna polovina mosta napravljena je 1956. godine, pa je onda između 1974. i 1978. godine pravljena nizvodna polovina mosta. Most nije građen istovremeno i zato zahteva veću brigu nego ostali – kazao je Vesić.

Prema njegovim rečima, ostalo je da se poparavi lift za bicikliste, a tender za izvođenje tih radova je u toku.

– Ubuduće ćemo kao Grad Beograd doneti odluku za održavanje infrastrukture, jer kada bi lokalne samouprave bile obavezne da održavaju infrastrukturu, tada bi se manje para trošilo na ovakve sanacije kao što je Brankov most. Pozabavićemo se time da se redovono održavaju svi mostovi, nadvožnjaci, podvožnjaci, podzemni prolazi i na taj načein ćemo na vreme rešavati ovakve stvari – istakao je Vesić.

On je podsetio da je prošle sedmice potpisan tender za probijanje železničkog nasipa na Novom Beogradu koji će spojiti ulice Agostina Neta i Bulevar umetnosti.

– Taj tender je važan jer će omogućiti lakši život građanima tog dela Novog Beograda i radovi će se izvoditi tako da ne ometaju železnički saobraćaj – objasnio je gradski menadžer.

On je najavio da će uskoro biti otvorena dva velika i važna tendera – za rekonstrukciju Karađorđeve ulice i Trga republike.

– Karađorđeva ulica se potuno menja od Brankovog mosta do Beogradske tvrđave. Radiće se potpuno nove kolovozne trake, biće izmeštena železnička pruga, urađen tramvajski deo, kao i deo uz obalu poput Sava promenade kod Beograda na vodi. Trg republike će takođe biti uređen, biće postavljene kamene kocke, sklonjen asfalt i velike žardinjere. To su dva velika projekta od kojih očekujemo da potpuno promene sliku grada – rekao je Vesić i dodao da veruje da su građani zadovoljni jer vide da se grad menja i postaje bolje mesto za život.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 12°C

Pretežno oblačno

Sreda
Mogući pljuskovi

Max: 18°C
Min: 9°C

Mogući pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana