Najveći teret podnosi Beograd Tanjug

Objavljeno: 03.10.2016. 16:56 Izmenjeno: 05.10.2016. 16:04

Najveći teret predlogom zakona o izmenama i dopunama Zakona o finansiranju lokalnih samouprava podneće grad Beograd, koji će ostati bez 1,9 milijardi dinara, izjavila je danas ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić.

Ona je, na Odboru za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu rekla da će izmenama tog zakona lokalne samouprave ukupno izgubiti 4,8 milijardi dinara.

Brnabić je navela da se izmenama tog zakona menja raspodela novca od poreza na zarade, tako što će, umesto 80 odsto opštinama pripasti 74 odsto, građanima 77 odsto, a Beogradu 66 odsto, umesto dosadašnjih 70 odsto.

Ministarka je rekla i da se vodilo računa da nijedna lokalna samouprava ne izgubi više od četiri odsto prihoda.

„Pokušali smo da uradimo preraspodelu, ali da zadržimo da lokalne samouprave imaju motivaciju da podstiču lokalni ekonomski razvoj“, rekla je Brnabić i najavila da se priprema i zakon o taksama i naknadama, kako bi se stvorio predvidivi, stabilni ambijent, posebno za mala i srednja preduzeća.

Brnabić je dodala da se radi i na izmenama i dopunama Zakona o lokalnim samoupravama, podsetivši da je o novim izmenama i dopunama bila široka debata u javnosti i da je prva verzija bila dosta radikalnija.

Predstavnica poslaničke grupe Srpske radikalne stranke Vjerica Radeta kazala je da taj zakon nije dobar i da je potrebno doneti potpuno novi zakon, koji će biti mnogo ozbiljniji i da se na taj način neće stimulisati nijedna lokalna samouprava i da nije trebalo ništa raditi ad hok, već „malo ozbiljnije“.

 

Brnabić imala „brifing“ sa novinarima u skupštini

Poslanici Skupštini Srbije raspravljaće sutra o izmenama Zakona o finansiranju lokalnih samouprava, a ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić danas je posebno o tome razgovarala sa novinarima u parlamentu na brifingu.

Brnabić je tako pokrenula novu praksu u Skupštini Srbije i predlog izmena zakona je najpre objasnila predstavnicima medija.

Obrazloženje koje su danas čuli novinari, sutra će biti predstavljeno parlamentarcima na redovnom jesenjem zasedanju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 16°C

Pretežno oblačno

Nedelja
Promenljivo oblačno

Max: 22°C
Min: 14°C

Promenljivo oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana