Najsavremeniji lek protiv Covid-19 stigao u Srbiju Tanjug

Objavljeno: 07.02.2022. 14:43 Izmenjeno: 15.02.2022. 10:00

A ovo je neka naša odgovornost kao države i uspeh države koji smo obećali i koji ispunjavamo“, rekao je Lončar.

Ministarstvo zdravlja saopštilo je da je u našu zemlju danas stigao prvi kontingent leka protiv korona virusa Paxlovid.

Srbija je prva zemlja kontinentalne Evrope kojoj je isporučen ovaj lek (u Evropi još isporučen V.Britaniji), i to deset dana nakon što je EMA (European Medicines Agency) odobrila upotrebu i promet ovog leka, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Komisija Ministarstva zdravlja kojom presedava profesor dr Goran Stevanović, direktor Klinike za infektivne bolesti, napravila je distributivnu list na osnovu koje će lek biti raspoređen po zdravstvenim ustanovama.

Lek Paxlovid je antivirusni lek koji sadrži dve komponente ritonavir i nirmatrelvir i namenjen je za oralnu upotrebu. Indikovan je za tretman COVID-19 infekcije, kod odraslih, koji ne zahtevaju dodatni kiseonik i koji imaju povećan rizik progresije u tešku formu bolesti. Sa primenom leka preporučljivo je započeti u okviru prvih pet dana od pojave simptoma.

Srbija je krajem prošle godine među prvima zajedno sa SAD i Velikom Britanijom potpisala ugovor sa predstavnicima kompanije Pfizer o nabavci najboljeg leka protiv korona virusa, koji smanjuje rizik od hospitalizacije i teških oblika bolesti kod pacijenata i do 89 odsto.

Ministar zdravlja dr Zlatibor Lončar tada istakao je da vakcina ostaje i dalje primarno oružje u borbi sa virusom, a da je lek Paxlovid dodatni napor države da sačuva zdravlje građana.

„Mi se ne borimo za to da dođemo do toga da se neko razboli pa da se leči, već se borimo za to da ne dođe uopšte do toga nego da se ljudi vakcinišu i da ne dođu uopšte u fazu da moraju da koriste bilo koji lek, naglašava Lončar.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 4°C

Pretežno oblačno

Ponedeljak
Jak vetar

Max: 8°C
Min: 4°C

Jak vetar

Vremenska prognoza za 5 dana