Najkritičnija poplavljena područja obišli Jovičić i Mladenović Studio B

Objavljeno: 24.06.2019. 14:03 Izmenjeno: 24.06.2019. 16:14

Najkritičnija poplavljena  područja na teritoriji opštine Palilula obišli su predsednik te opštine Aleksandar Jovičić i pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović. Oni su  istakli da dežurne ekipe intenzivno rade sa punom mehanizacijom i ispumpavanju vodu iz poplavljenih domaćinstava i da je situacija od jutros bolja.

Više od 100 litara kiše po metru kvadratnom palo je u naseljima Ovča, Borča, Krnjača i Kotež na opštini  Palilula, za samo sat vremena.  Predsednik te opštine Aleksandar Jovičič objašnjava  da takve padavine nisu zabeležene u poslednjih nekoliko decenija i dodaje da je više od 50 domaćinstava poplavljeno. Jovičić uverava da gradske službe intenzivno rade i da će posledice nezapamćenih poplava biti sanirane.

Pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović poručuje da će taj problem  biti rešen, pošto je dogovoren kredit sa Evropskom investicionom  bankom  od oko 40 miliona evra, koji će biti uložen u izgradnju nedostajaće kanalizacione mreže na levoj obali Dunava, a čija se izgradnja očekuje naredne godine.

Iako su obilne padavine napravile problem i na centralnim gradskim ulicama, Mladenović kaže da je situacijna teža u rubnim delovima grada. Pojašnjava da crpne stanice koje ispumpavaju vodu rade neprekidno .

 

Petronijević: Na terenu dovoljno ekipa, aktivno više od 40 pumpi

Leva obala Dunava je najkritičnija jer je na ovoj lokaciji za vrlo kratko vreme palo sto litara kiše, koliko u Beogradu padne za mesec dana, naveo je danas član Gradskog veća Dragomir Petronijević.

– Meštani Borče ne pamte da se bilo kada desilo ovako nešto. Na terenu imamo dovoljno ekipa i u ovom trenutku na otpušavanju je aktivno više od 40 pumpi. Nažalost, situaciju nam otežava đubre koje zapušava cevi. Mnogo puta smo apelovali na građane da u potoke i vodotoke drugog reda ne bacaju stare stvari. Ekipe „Gradske čistoće” su na terenu i one će ovo počistiti. Upravo razgovaramo sa sugrađanima koji su ugroženi, a apelujemo na sve sugrađane koji imaju problema da pozovu „Beokom”. Imamo dovoljno ekipa, na vreme smo reagovali i već smo sinoć u vreme padavina probili kanale koji su bili zapušeni kako bi voda otekla – rekao je Petronijević.

On je najavio da će šteta biti popisana, te da će se nastojati da se sve u što kraćem roku sanira, kao što je rađeno 2014. godine u saradnji sa Kancelarijom za javna ulaganja.

– Najvažnije je kada se voda povuče, naročito u donjem delu na putu ka Ovči jer tu ima mnogo septičkih jama, da se uradi dezinsekcija i deratizacija čitavog terena. Za to smo spremni – istakao je Petronijević.

On je na kraju još jednom pozvao sugrađane da se jave na broj telefona „Beokoma” 0800/110-011 i da obaveste nadležne gde još ima eventualnih problema.

 

Počela dezinfekcija, suzbijanje komaraca i podela larvicidnih tableta za građane poplavljenih delova Palilule

Novonastala situacija u naseljima na levoj obali Dunava na teritoriji Palilule iziskuje veći angažman ekipa Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju, pa je započela dezinfekcija poplavljenih objekata i suzbijanje komaraca i larvi.

Kako je na današnjoj konferenciji za novinare apelovala dr Dragana Despot, direktorka Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju, postoje i stvari koje građani sami mogu da učine – na prvom mestu da očiste kanale i uklone stajaću vodu iz svojih domaćinstava i okućnica.

– Već od jutros naše ekipe su na terenu i angažovane su na suzbijanju odraslih formi komaraca, a tokom dana 24 ekipe rade na larvicidnom tretmanu velikih vodenih površina. Istovremeno, počela je i podela larvicida u obliku tableta građanima kako bi se suzbile larve koje mogu da se formiraju u septičkim jamama – rekla je Dragana Despot.

Ona je edukovala građane da je od velike važnosti da isušuju sve površine u svojim dvorištima jer i mala količina vode pogoduje ženkama komaraca da polažu jaja. Takođe, potrebno je oblačiti široku i svetlu odeću, uz obavezno prskanje zaštitnim sredstvima po otvorenim delovima tela. Efikasne su i mreže na prozorima.

– Zavod tretira javne površine, ali građani mnogo mogu da učine u sopstvenim dvorištima kako se ne bi dodatno uvećavao broj komaraca – istakla je Dragana Despot.

Ona je naglasila važnost prevencije i najavila dodatna sredstva za suzbijanje komaraca. Takođe je objasnila građanima da poplavljeni objekti treba najpre da se očiste, nakon čega će ekipe zavoda izaći na teren da ih dezinfikuju.

Dr Branislav Pešić, pomoćnik direktorke, precizirao je da je već danas podeljeno više od 2.100 kutijica sa tabletama za suzbijanje larvi komaraca u mikrožarištima, prvenstveno u septičkim jamama.

– Tablete su besplatne, ima ih šest u svakoj kutiji, a dele ih naše ekipe „od vrata do vrata”. Dovoljno je da se tableta samo stavi u toaletnu šolju, pusti voda i ona će otići pravo u septičku jamu, gde će veoma efikasno delovati. Osim toga, mogu se koristiti i na drugim mikrožarištima, to jest gde se voda zadržava neko vreme – istakao je Pešić.

Dovoljno je da se jedna tableta ubaci jednom mesečno, precizirao je on, naglašavajući da je pogodna i za kućne fontane ili stare bazene.

 

Suzbijanje odraslih formi komaraca na teritoriji delova opštine Palilula

Ekipe Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju će sutra od 21 čas vršiti suzbijanje odraslih formi komaraca na teritoriji delova opštine Palilula (leva obala Dunava), najavljeno je iz te ustanove.

Akcija će se vršiti ukoliko vremenski uslovi budu povoljni.

Iz ovog zavoda apeluju na pčelare da preduzmu potrebne mere kako bi zaštitili pčele tokom sprovođenja tretmana.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Sreda
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana