Najboljoj ideji za ime novog brzog voza milion dinara Tanjug

Objavljeno: 01.02.2022. 13:29 Izmenjeno: 15.02.2022. 10:23

Izrazio je nadu da će do kraja godine početi i izgradnja brze pruge od Beograda do Niša.

foto Tanjug

 

Konkurs pod nazivom „Pusti inspiraciju da te vozi“ za ime i logo novog brzog voza u Srbiji otvoren je danas i trajaće do 21. februara, a pobednička ideja biće nagrađena sa milion dinara.

Na konferenciji za medije u Železničkom muzeju u Beogradu, a povodom najave novog konkursa, govorio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović koji je pozvao sve talentovane ljude da učestvuju na konkursu, jer će, kako kaže, na taj način dobiti priliku da njihovo ime bude upisano u dugu tradiciju srpske železnice.

Momirović je podsetio da Železnica Srbije i Vojska Srbije imaju najdužu tradiciju u našoj zemlji, dodajući da je prva pruga počela da se gradi davne 1881. godine od Beograda do Niša i da je vrednost te investicije bila dva republička budžeta.

„Železnički muzej u Beogradu, gde smo danas okupljeni, takođe ima dugu tradiciju, danas mu je 72. godini“, rekao je Momirović i dodao da malo institucija može da se pohvali takvom dugom tradicijom.

Istakao je da je od 1880. do 1990. godine železnica bila osnov saobraćaja u Srbiji, a da je poslednjih nekoliko decenija izgubila taj značaj.

„Mi moramo da vratimo železnicu na mesto koje joj pripada, koje joj pripada u saobraćajnom smislu i to nije slučajno, jer je to najbezbedniji, ekološki najprihvatljiviji vid prevoza i najbrži“, naveo je Momirović.

Napomenuo je da će se, kada brza pruga bude puštena, od Beograda do Novog Sada stizati za 30 minuta i to najboljim vozovima u svojoj klasi na svetu i najkvalitetnijom prugom u istočnoj Evropi.

Momirović je podsetio je brza pruga od Beograda do Novog Sada deo buduće brze pruge koja će povezati Beograd i Budimpeštu, navodeći da će to biti prilika za turiste koji posećuju mađarsku prestonicu, da lakše dođu do Subotice, Novog Sada, Beograda i bolje upoznaju našu zemlju.

Dodaje da je to od velikog značaja i za naše građane, koji će brže i lakše stizati do mađarskih gradova.

„To je pravi vid pridruživanja EU i pravi vid povezivanja sa EU“, naglasio je Momirović.

Momirović je zato pozvao talentovane ljude da se prijave na ovaj konkurs i da „stave svoj pečat u dugu istoriju železnice“.

„Pozivam sve ljude da se prijave, da pošalju svoja kreativna rešenja i da učestvuju u stvaranju istorije“, rekao je Momirović.

Proglašenje pobednika biće 3. marta.

 

Momirovic:Od Preljine do Pozege zavrseno oko 45 odsto radova

Nakon otvaranja deonice Preljina – Pakovraće, radnici nastavljaju da rade na preostalom delu puta do Požege u dužini od 20 kilometara, a do sada je od Preljine do Požege završeno ukupno između 40 i 45 odsto radova, izjavio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović.

Ministar je istakao da se radovi dalje do Požege nastavljaju po dogovorenoj dinamici i dodao da ni na jednom projektu u Srbiji nema velikih kašnjenja.

„Pre nekoliko dana pustlili smo deo saobraćajnice od Preljine do Požege, tačnije od Preljine do mesta Pakovraće u dužini od 11,5 kilometara. Ozbiljno nastvljamo dalje da radimo još 20 kilometara da završimo taj projekat do Požege“, rekao je Momirović odgovarajući na pitanja novinara nakon predstavljanja konkursa „Pusti inspiraciju da te vozi“.

Napomenuo je da se na toj deonici nalaze dva duga tunela od skoro tri kilometara.

Govoreći o značaju otvorene deonice, Momirović je kazao da će ta saobraćajnica skratiti put do Užica, Prijepolja, Arilja, Požege za 45 minuta, kao i da će omogućiti Čačku potpuno drugačiju saobraćajnu, urbanističku i ekološku perspektivu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 6°C

Pretežno oblačno

Subota
Oblačno

Max: 6°C
Min: 3°C

Oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana