„Najbolje iz Srbije“ na internet prezentaciji predsednika Tanjug

Objavljeno: 25.09.2020. 08:24 Izmenjeno: 25.09.2020. 21:56

Multietnički onlajn kuvar, pametna rukavica koja olakšava kretanje slepim i slabovidim osobama, „mala gradonačelnica“ iz Sremske Mitrovice i mladi doktor iz Lebana, predstavljeni su na zvaničnoj internet prezentaciji predsednika Republike Aleksandra Vučića, u kategoriji „Najbolje iz Srbije“.

Predsednik Srbije od danas na zvaničnom sajtu promoviše „najbolje iz Srbije“, tako da građani mogu da pročitaju tekstove o uspešnim projektima, inovativnim idejama i pojedincima koji su svojim radom, zalaganjem, hrabrošću i požrtvovanošću zaslužili da budu predstavljeni.

Među njima je i startap Anora, deo Naučno-tehnološkog parka Beograd i njihova pametna rukavica, koja će biti od velike pomoći slepim i slabovidim osobama.Pametna rukavica, koju razvija tim mladih naučnika na čelu sa Nikolom Krstićem, funkcioniše po principu navođenja, slično belom štapu, ali ga menja i dopunjuje.Na spoljašnjoj strani rukavice „Anora“ smešteni su senzori koji registruju prepreke u okolini, a rukavica će vibrirati jače ili slabije u zavisnosti od toga koliko je osoba blizu prepreke.

Na zvaničnom sajtu predsednika Republike predstavljen je i Nenad Golubović, volonter u kovid ambulanti u Lebanu.Nenad je rođen u Leskovcu 1994. godine, detinjstvo je proveo u Lebanu, a Medicinski fakultet u Nišu završio je u roku, sa prosečnom ocenom 9,92.O njegovoj humanosti i izdržljivosti, kako se navodi, najbolje svedoči volonterski rad u Domu zdravlja Lebane, u Kovid ambulanti i Službi hitne medicinske pomoći od jula 2020. godine, pa sve do danas. On se nakon svog školovanja i stečenog iskustva, vratio u zavičaj u želji da dokaže da i mala mesta sa juga Srbije mogu odgajati velike i uspešne ljude.

Na sajtu je predstavljena i ideja „Malog gradonačelnika“. Naime, svakog 20. novembra, na Svetski dan deteta, u Sremskoj Mitrovici bira se „Mali gradonačelnik“, koji ceremonijalno učestvuje u programima namenjenim deci. Mali gradonačelnik se bira na literarnom konkursu u koji su uključeni svi učenici drugog razreda osnovnih škola u Sremskoj Mitrovici, a konkurs se bavi temama koje se odnose na život dece u ovom gradu.

Prošle, 2019. godine, za malu gradonačelnicu izabrana je devetogodišnja Iskra Gligorić iz Osnovne škole „Sveti Sava“, koja je tokom svog mandata učestvovala u više manifestacija.

U kategoriji „Najbolje iz Srbije“ našao se i multietnički onlajn kuvar, jedan od projekata realizovan u maju i junu školske 2019/20, tokom trajanja pandemije izazvane korona virusom. seminara na temu „Unapređenje međuetničke saradnje Vranja i Tutina osnaživanjem žena i devojčica pripadnica etničkih manjina i umrežavanje relevantnih aktera iz lokalnih sredina“, u saradnji sa udruženjem gradana NEXUS, tim Osnovne škole „Vuk Karadžić“ u Vranju odlučio je da napravi onlajn multietnički kuvar.

U projektu je učestvovalo 52 učenika od prvog do osmog razreda, među kojima je dvadesetoro romske nacionalnosti, a đaci su imali zadatak da izaberu neko od jela tradicionalne kuhinje i da ih pripreme uz pomoć ukućana, pri tom snimajući ceo proces kuvanja.Rezultat projekta je dvadesetjednominutni video kuvar u kome se osim načina pripreme nalaze i recepti, a koji se može videti i na internet prezentaciji predsednika Republike.

View this post on Instagram

Na zvaničnoj internet prezentaciji predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, od sutra će biti dostupna kategorija "Najbolje iz Srbije" na kojoj će građani moći da pročitaju tekstove o uspešnim projektima, inovativnim idejama i pojedincima koji su svojim radom, zalaganjem, hrabrošću i požrtvovanošću zaslužili da budu predstavljeni. Ovo je istovremeno prilika za medije da pronađu inspiraciju u pričama o „malim“ ali značajnim i nesvakidašnjim događajima, ljudima i njihovim postignućima. Ovog petka možete pogledati kako su se osnovci iz Vranja i Tutina snašli tokom snimanja onlajn multietničkog kuvara. Predstavićemo vam i pametnu rukavicu, koja će slepim i slabovidim osobama olakšati kretanje. Upoznaćemo vas sa mladim doktorom iz Lebana koji volontira u tamošnjoj kovid ambulanti, a možete pročitati i tekst o „maloj gradonačelnici“ iz Sremske Mitrovice.

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 17°C

Pretežno vedro

Sreda
Mogući pljuskovi

Max: 20°C
Min: 12°C

Mogući pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana