Najavljen Martovski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma Beoinfo

Objavljeno: 21.02.2017. 16:49 Izmenjeno: 21.02.2017. 19:17

Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma, koji od ove godine nosi naziv Martovski festival, održaće se od 30. marta do 2. aprila u Domu omladine Beograda. 

foto Beoinfo

Zamenik gradonačelnika i predsednik Odbora festivala Andreja Mladenović podsetio je da se ova manifestacija održava 64 godine, što ga svrstava u jedan od najstarijih evropskih festivala.

– Izuzetno smo ponosni što Beograd ima ovaj festival i što je opstao svih ovih godina i decenija – istakao je Mladenović na konferenciji za novinare u Starom dvoru i dodao da ovogodšnji festival ima nekoliko noviteta.

Pored promene imena u Martovski festival, od ove godine celokupnu organizaciju preuzeo je Dom omladine, istakao je Mladenović, uz konstataciju da je to promena nabolje koja će doprineti kvalitetu festivala.

Vršilac dužnosti gradskog sekretara za kulturu Ivona Jevtić istakla je da je ove godine Grad Beograd za ovogodišnji festival izdvojio šest miliona dinara. Ona je podsetila da je Martovski festival najstarija festivalska manifestacija u glavnom gradu Srbije.

– On predstavlja istinsku platformu za podršku autorima filmova visokog umetničkog kvaliteta, podstičući time domaću filmsku produkciju. Do sada je prijavljeno više od 150 filmova, a konkurs je otvoren do 27. februara – precizirala je resorna sekretarka.

Umetnički direktor Martovskog festivala Boban Jevtić kaže da je cilj festivala da ima nacionalnu platformu sa presekom godišnje produkcije i relevantnim nagradama u više kategorija. On je najavio da će ovogodišnji festival obeležiti celodnevne radionice, debate i muzički koncerti s ciljem da se povežu ljudi iz ove branše.

Prvo izdanje ovog festivala održano je u okviru Festivala jugoslovenskog filma u pulskoj areni davne 1954. godine. Nakon šest godina festival se seli u Beograd, gde je prvi put održan od 4. do 9. marta 1960. godine. Pod imenom Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma prvi put je održan 2004. godine.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Ponedeljak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana