Nagradu „Plavi čuperak“ dobila je Jasminka Petrović

Objavljeno: 02.03.2016. 16:35 Izmenjeno: 02.03.2016. 16:35

Nagradu „Plavi čuperak“ za 2015. godinu dobila je Jasminka Petrović za knjigu „Leto kada sam naučila da letim“ u izdanju Kreativnog centra, saopštila je ova izdavacka kuća.

Nagrada će biti dodeljena 14. marta, na dan rodenja Miroslava Antića, u prostorijama Međunarodnog centra književnosti za decu „Zmajeve dečje igre“.

Na drugom mestu našla se još jedna knjiga u izdanju Kreativnog centra – roman Vesne Aleksić „Dođi na jedno čudno mesto“.

Pozivu za učešće u radu velikog žirija za dodelu nagrade „Plavi čuperak“ upućen na adrese 60 pisaca, kritičara, teoretičara i profesora dečje književnosti do kraja februara, odazvalo se njih 40, a za knjigu godine predložen je ukupno 31 naslov.

Nagradu „Plavi čuperak“ dodeljuje Medunarodni centar književnosti za decu „Zmajeve dečje igre“ u saradnji sa časopisom za decu „Neven“ od januara 2013. godine, a ustanovljena je s namerom da se dobije što objektivnija slika o produkciji knjiga za decu domaćih autora u Srbiji.

Dodeljuje se svake godine u znak sećanja na pesnika Miroslava Anića, prvog glavnog i odgovornog urednika obnovljenog časopisa za decu „Neven“.

Nagrađuje se najbolja knjiga za decu (beletriska) objavljena u Srbiji tokom prethodne godine.

Odluku o nagradi donosi žiri sastavljen od širokog kruga pisaca, kričara i izučavalaca književnosti za decu. Svaki od pozvanih članova žirija bira pet knjiga za decu i rangira ih od prvog do petog mesta po svom vrednosnom kriterijumu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Nedelja
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana