Nagrade za nauku i umetnost u „Vukovoj zadužbini“ Studio B

Objavljeno: 19.09.2019. 17:13 Izmenjeno: 19.09.2019. 17:14

Nagrade Vukove zadužbine za 2018.godinu uručene su Milivoju Pavloviću iz oblasti umetnosti i Marti Frajnd iz oblasti nauke.

Milivoje Pavlović je nagradjen za ogled „Nepresušna verodostojnost književne korespodencije“ objavljen u knjizi „Pisma sa dvostrukim dnom“ u izdanju Zavoda za udzbenike i Službenog glasnika dok je Marta Frajnd nagradjena za knjigu „U traganju za Lazom Kostićem“.

Dvadeset deveti put za redom u Vukovoj zadužbini, uručene su nagrade za nauku i umetnost. Nagradjena knjiga “Pisma sa dvostrukim dnom” ima epistolarnu formu I daje mnogo odgovora vezanih za istoriju, književnost I kulturu kroz pisma koja su uvrštena u ovo delo. Autor knjige I ovogodišnji laureat Milivoje Pavlović kaže da je pisanje pisama zanimljiv socio-kulturni čin iz razloga što se pismima čovek brani od samoće.

Pavlović kaže da su pisma važna za književnu istoriju I kulturu jer su verodostojnija od drugih književnih formi kao što su memoari, dnevnici I biografije. On kaže da su pisma istinitija I intimnija jer se pišu u samoći, u jednom primerku, najčešće rukom, nekada duboko u noć I šalju se jednom primaocu bez svesti da će to neko čitati, objaviti I komentarisati. Naša istorija mnogo duguje pismima a ovaj stil pisanja podjednako impresionira kako čitaoce tako I književne kritičare.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Vedro

Trenutna temperatura 8°C

Vedro

Subota
Pretežno sunčano

Max: 20°C
Min: 8°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana