Nagrade najboljima na konkursu „Zamislite budućnost Evrope“ tanjug

Objavljeno: 09.05.2022. 18:08 Izmenjeno: 09.05.2022. 18:08

Konkurs koji je bio otvoren od sredine decembra prošle godine do sredine februara ove godine, organizovan je kao jedna u nizu aktivnosti u okviru francuskog predsedavanja Savetom Evropske unije, odnosno saradnje Francuske i Srbije, kao i podrške našoj zemlji u procesu evropske integracije.

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović i ambasador Francuske u Srbiji Pjer Košar uručili su 27 nagrada najuspešnijim učesnicima konkursa „Zamislite budućnost Evrope“, povodom Dana Evrope.

Joksimović je istakla da, kada se govori o Danu Evrope, ne govori se samo o danu Evropske unije, već o evropskom kontinetu koji treba da bude ujedinjen, miran, solidaran, prosperitetan, koji omogućava mladima da putuju i obrazuju se gde žele.

Ona je zahvalila ambasadoru Francuske na saradnji i organizovanju dodele nagrada baš na Dan Evrope i Dan pobede nad fašizmom, dodajući da se na konkurs prijavilo 79 učenika, što pokazuje da su mladi u Srbiji obrazovani i da prate aktuelna dešavanja.

Zahvalila je svima koji su učestvovali i poslali svoje radove na temu kako vide budućnost Evrope i kakve su njihove preporuke za razvoj Evropske unije, ali i o mestu Srbije u EU.

Dodala je da su mladi u svojim radovima pokazali posebno interesovanje za teme koje se tiču klimatskih promena, zaštite životne sredine, socijalne politike, novih zapošljavanja i o napretku digitalizacije.

„U vašim esejima ste prepoznali da je Francuska jedan od osnivača evropske ideje. Tokom šestomestečnog predsedavanja Francuske Savetom EU imali smo aktivnu saradnju uprkos svim izazovima na evropskom kontinentu i Francuska je pokazala da je zemlja koja će kredibilnu politiku proširenja podržavati i promovisati politiku mira“, kazala je Joksimović.

Košar je zahvalio Joksimović na odličnom partnerstvu, navodeći da zajednički projekat na tom konkursu ilustruje zajedničke ambicije da se promoviše Evropa i njene vrednosti kod građana Srbije.

„Pošto Francuska predsedava Savetu EU, želeli smo da istaknemo mlade ljude u Srbiji ohrabrujući ih da razmišljaju o budućnosti Evrope, na jeziku kojim je pisao Molijer. Više od konkursa, u pitanju je poziv da se gradi Evropa koja odgovara vašim očekivanjima, našim očekivanjima“, rekao je Košar.

On je naveo da evropski kontinet trenutno prolazi kroz krizu, koja poziva na jedinstvo, solidarnost i pruža mogućnost da se približimo jedni drugima.

„Više nego ikada, ta zajednička budućnost se stvara već danas, zahvaljujući mladima kada ih uključujemo, slušamo i uzimamo u obzir njihova očekivanja“, kazao je Košar.

 

Osnovni cilj je bio da učenici i studenti iz Srbije u pisanim radovima na francuskom jeziku odgovore na sledeća pitanja: za učenike osnovnih i srednjih škola: Šta bi, po vašem mišljenju, trebalo da budu prioriteti Evrope u narednih deset godina? i za studente: Da predvodite neku evropsku zemlju, šta biste uradili za budućnost Evrope?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Vedro

Trenutna temperatura 36°C

Vedro

Subota
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 33°C
Min: 23°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana