Nagrade Grada Ðokoviću,Ljušiću,Milici Mandić,Nadi Sargin… tanjug

Objavljeno: 15.04.2022. 14:47 Izmenjeno: 15.04.2022. 14:52

Dodela nagrada održaće se u utorak, u okviru manifestacije „Dani Beograda“.

Na svečanoj sednici Skupštine grada, povodom obeležavanja Dana Beograda,  proglašeni su dobitnici Nagrada grada Beograda – Despot Stefan Lazarević, iz 20 oblasti.

Za dugogodišnji rad i trajan doprinos razvoju Beograda nagrada je pripala najboljem teniseru sveta Novaku Ðokoviću.

Nagrada Despot Stefan Lazarević za književnost i prevodno stvaralaštvo biće dodeljena Vladimiru D. Jankoviću za prevod Tolinove knjige „Beren i Lutijena“, dok će za pozorišno stvaralaštvo nagrada biti uručena glumici Nadi Šargin za uglogu Nore u predstavi „Nora – lutkina kuća“.

Za likovno i radio-televizijsko stvaralaštvo, vizuelne i proširene medije priznanje je pripalo umetniku Aleksandru Cvetkoviću, za samostalnu izložbu u Galeriji ULUS-a „Alegorije za grčke mitove“, a nagrada za muzičko-scensko stvaralaštvo biće uručena umetnici Maji Smiljanić Radić za koncert „Dela srpskih kompozitora za orgulje“ održanoj u katedrali Blažene Ðevice Marije u Beogradu.

Autor dela „Knez Miloš državotvorni vladar“ Radoš Ljušić dobiće nagradu u kategoriji društvene i humanističke nauke, dok će za prirodne i tehničke nauke nagrada biti dodeljena Draganu Milićevu, a za pronalazaštvo naučniku Aleksandru Markoviću.

U kategoriji medicine biće dodeljene dve nagrade – za izuzetno delo koje predstavlja doprinos razvoju medicine i to dr Draganu Mašuloviću, dr Ruži Stević, dr Zorici Milošević i dr Draganu Sagiću za delo „Radiologija“, a za rad ili rezultate izuzetne vrednosti pojedinca koji su dali značajan doprinos razvoju i unapređenju medicine u kovid bolnici Batajnica Univerzitetskog kliničkog centra Srbije, na čelu sa doktorkom Tatjanom Adžić Vukičević.

Nagradu za arhitekturu i urbanizam dobiće arhitekta Vladimir Lojanica za poslovni objekat Kampus multinacionalne kompanije NCR.

Nagrada grada Beograda za poljoprivredu dodeljuje se porodičm poljoprivrednom gazdinstvu Mihalja Pavela Davida iz Boljevaca u opštini Surčin, za novinarstvo novinaru Nenadu Kamidžorcu i za obrazovanje i nesebični angažman u unapeđenju pedagoškog rada dr Zlatku Grušanoviću, dok će olimpijka u tekvondou Milica Mandić dobiti nagradu Grada za sport.

Nagrada za zaštitu životne sredine biće uručena Ðorđu Bilincu, Goranu Velinovom, Petru Veličkoviću, Slaviši Vidakoviću, Marku Vukičeviću, Stefanu Ðurišiću, Miroslavu Živkoviću, Iliji Iliću, Janku Maksimoviću, Marku Maksimoviću, Draganu Mijuškoviću, Nikoli Mijuškoviću, Igoru Praizoviću, Aleksandru Sandiću, Nadi Sarić Velinov, Dejanu Stankoviću, Milovanu Todoroviću, Milanu Tomaševiću, Nebojši Čaviću i Nemanji Šurlan za radove ostvarena na revitalizaciji jezera Rakina bara.

Specijalno priznanje za izuzetan doprinos u realizaciji događaja od značaja za Grad Beograd dobiće Mihailo Jovanović, koji je unapredio organizaciju i realizaciju vakcinacije stanovništva u Beogradu.

Nagrada grada Beograda za stvaralaštvo mladih u oblasti nauke za 2021. godinu dodeljuje se učeniku Elektrotehničke škole „Nikola Tesla“ Nikoli Teomiroviću, a priznanje grada Beograda „Svetislav Stojanović“ biće dodeljeno Vatrogasno-spasilačkoj brigadi Beograd i radniku spasilačkog bataljona Voždovac Darku Cvetiću.

Za oblasti filmsko i radio-televizijsko stvaralaštvo za 2021. godinu, kao i za stvaralaštvo mladih u oblasti umetnosti nije bilo kandidata koji su ispunjavali uslove, a nagrada za herojsko delo nije dodeljena.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Vedro

Trenutna temperatura 26°C

Vedro

Četvrtak
Pretežno sunčano

Max: 36°C
Min: 23°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana