Nagorno-Karabah pod stalnim dejstvom artiljerije RTS

Objavljeno: 03.10.2020. 10:52 Izmenjeno: 05.10.2020. 09:34

Stepanakert glavni grad nepriznate oblasti Nagorno-Karabah je pod konstantnom artiljerijskom vatrom a i tokom protekle noći je bilo civilnih žrtava.

Tanjug-Armenians-Defense-Ministry-via-AP

Stepanakert glavni grad nepriznate oblasti Nagorno-Karabah je pod konstantnom artiljerijskom vatrom a i tokom protekle noći je bilo civilnih žrtava.

Sukobi koji traju već sedam dana naterali su stanovništvo Nagorno-Karabaha u skloništa jer granate sve češće padaju na kuće a infrastruktur je gotovo potpuno uništena.

Pored jake artiljerijske vatre koja se razmenjuje između dve strane, mnogo toga novog se događa u ovom sukobu. Upotreba novih vojnih sredstava poput dronova ali i gađanje pograničnih teritorija dve zemlje koje se ne nalaze u blizini oblasti sukoba Nagorno Karabah.

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana objavilo je na Jutjubu snimak granatiranja vojne tehnike u Jermeniji.“Situacija na frontu ostaje napeta a žestoke borbe se nastavljaju duž čitave linije fronta“, navodi azerbjdžansko ministarstvo u opisu snimka.

Jermensko ministarstvo odbrane saopštilo je da su oružane snage Azerbejdžana počele ofanzivu u severnim i južnim delovima regiona Nagorno-Karabaha i da su oborena tri aviona azerbejdžanskih vazduhoplovnih snaga.

Portparolka jermenskog ministarstva odbrane je na Fejsbuku napisala da se u severnim i južnim delovima Nagorno-Karabaha vode žestoke borbe i da je Azerbejdžan, koji je u ovim oblastima koncentrisao velike snage, krenuo u ofanzivu.

Sukobi između Jermenije i Azerbejdžana u spornom regionu Nagorno-Karabah ponovo su izbili 27. septembra.

Britanski Gardijan objavio je opširan izveštaj o prisustvu džihadista iz Sirije koji su uključeni u borbe u Nagorno-Karabahu a koji su navodno stigli preko Turske.

Gardijan navodi svedočenje samih boraca iz Sirije koji navode da ih je angažovala jedna agencija za obezbeđenje iz Turske i da se na terenu već nalazi oko 1.000 džihadista koji se bore na strani Azerbejdžana.

Autobus u kome su bili ruski i jermenski novinari, kao i jedan američki državljanin opisan kao „dobrovoljac“, pogođen je artiljerijskom vatrom u Nagorno-Karabahu, izvestila je novinska agencija RIA.Dopisnik RIA rekao je da nije bilo žrtava.

Kako navodi izveštač RTS-a iz Jerevana, nije do kraja jasno ko je započeo sukob u nedelju ali deluje da je azerbejdžanska strana bila spremnija što je ohrabrilo i Azere, ali i Tursku koja nedvosmisleno drži stranu Azerbejdžanu.

S druge strane, postoji napetost između Turske i Rusije zbog izveštaja da su u borbe uključeni i džihadisti iz Sirije koji su preko Turske stigli da se bore na azerbejdžanskoj strani.Putin je jasno rekao da neće tolerisati prisustvo džihadista što dodatno podiže tenzije između dve vojne sile. U toj situaciji, kako navodi izveštač RTS-a, najčešće stradaju „mali“ narodi.

Najveće žrtve u svakom ratu su civili, a izbeglice već pristižu iz Nagorno-Karabaha u Jerevan i te slike će narednih dana biti česte.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Petak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana