Nacional: Velika prevara Crkve u Hrvatskoj, Stepinac umro od raka Tanjug

Objavljeno: 08.11.2016. 16:40 Izmenjeno: 08.11.2016. 16:40

Kardinal Katoličke crkve u Hrvatskoj Alojzije Stepinac, čijim (ne)delom se bavi mešovita katoličko-pravoslavna komisija radi utvrđivanja zaslužuje li da bude proglašen svetim, nije ubijen, već je umro prirodnom smrću od raka krvi, obelodanio je hrvatski nedeljnik Nacional.

 

Stepinac u zatvoru u Lepoglavi nije trovan, nije zračen smrtonosnim zracima i – osim oduzimanjem slobode – nije zlostavljan nikakvim tajnim sredstvom komunističkog režima, piše Nacional.

„Drugim rečima: Juraj Batelja i cela bulumenta katoličkih propagandista koji tvrde da je Stepinac ubijen, teško obmanjuju najpre hrvatske katolike, a zatim celi svet“, naveo je ovaj zagrebački nedeljnik.

Reč je o tekstu koji se, kako se navodi, eksluzivnim otkrićem koje se direktno tiče rada Vatikanske komisije za dijalog katolika i pravoslavaca u vezi moguće kanonizacije Stepinca.

Nedeljnik ističe da su tvrdnje o trovanju Stepinca i značenju potpuno proizvoljne i i „nikako, nikada i ničim dokazane“ donosi čvrste argumente u korist zaključka da je on umro od bolesti od koje može da oboli svaka osoba.

Tekst donosi istoriju Stepinčeve bolesti, tajne izveštaje Vatikana i lekarsku ekspertizu putem koje demaskira „najveću obmanu Katoličke crkve u Hrvatskoj“.

Ako bi se to pokazalo kao tačno, u pitanje bi mogla biti dovedena beatifikacija Stepinca.

Stepinac je bio prvi čovek Katoličke crkve u Hrvatskoj za vreme ustaške NDH i zalagao se do poslednjeg dana za opstanak te države.

Za vreme Drugog svetskog rata u NDH su trajali progoni i masakri nad Srbima, Jevrejima, Romima i drugim antifašistima, kao i masovna pokatoličenja pravoslavnog naroda.

Srpska pravoslavna crkva se protivi proglašenju Stepinca svetim jer smatra da nije ništa učinio da spasi narod od Pavelićeve ustaške NDH, pa je na predlog pape Franje formirana mešovita katoličko-pravoslavna komisija koja treba da ispita Stepinčevu prošlost i delovanje pre, za vreme i nakon Drugog svetskog rata.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Vedro

Trenutna temperatura 2°C

Vedro

Subota
Moguća kiša

Max: 8°C
Min: 1°C

Moguća kiša

Vremenska prognoza za 5 dana