Načelnici okruga: Zaustaviti obespravljivanje Srba na KiM Tanjug

Objavljeno: 28.03.2019. 12:57 Izmenjeno: 29.03.2019. 17:53

Načelnici pet okruga na Kosovu i Metohiji izrazili su zabrinutost zbog sve učestalijih političkih pritisaka Prištine na srpski narod i pozvali sve domaće i inostrane političke aktere da učine dodatni napor kako bi se sprečila eskalacija međuetničkih tenzija i zaustavio proces obespravljivanja i minorizacije Srba u pokrajini.

Načelnici okruga podržli su na sastanku održanom u Šilovu doslednu opredeljenost Beograda za dijalog i nastojanja da se, uprkos zlonamernom postupanju Prištine, očuva stabilnost na Kosovu i Metohiji i čitavom regionu, navodi se u saopštenju sa sastanka dostavljenom Tanjugu.

Priština je, prema oceni učesnika sastanka, jednostranim odlukama o Trepči, formiranju kosovskih oružanih snaga, uvođenju taksi na robu iz centralne Srbije i sve češćim masovnim upadima specijalnih policijskih snaga na sever Kosova i Metohije, nanela nesagledivu štetu srpsko-albanskim odnosima i poništila svaki napredak postignut proteklih godina u procesu normalizacije prilika na terenu.

„Pogoršanje opšte političke klime rezultiralo je i povećanjem broja međuetničkih incidenata i napada na Srbe i njihovu imovinu. Priština, u interesu mira i stabilnosti, mora da prekine sa praksom jednostranih antisrpkih odluka i da se vrati konstruktivnom dijalogu“, navodi se u saopštenju sa sastanka.

Načelnici okruga podržali su više puta iskazanu odlučnost Srbije da zaštiti svoje građane na KiM od svakog eventualnog masovnog izliva nasilja, ali i odgovornost i uzdržanost Beograda u reagovanju na provokacije Prištine.

Učesnici sastanka konstatovali su da to što je srpski narod na Kosovu i Metohiji još jednu godišnjicu početka agresije NATO i martovskog pogroma dočekao u društvenoj atmosferi u kojoj se zločini nad Srbima ne osuđu i ne kažnjavaju svedoči koliko međuetnički jaz i dalje vlada na terenu.

Načelnici okruga osudili su i praksu postavljanja Srba bez ikakvog legitimiteta i političke podrške na visoke funkcije u privremenim institucijama samoupave u Prištini, ocenivši da je reč o najgrubljem kršenju prava srpkog naroda na demokratsko političko odlučivanje.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 22°C

Pretežno vedro

Utorak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 32°C
Min: 21°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana