Na večeri sa princom Čarlsom bez Petrova i Milanovića

Region 14. 03. 2016. 18:55:52

Pored predsednice države Kolinde Grabar Kitarović, na večeri na Pantovčaku 66 zvanica.

Dok Hrvatski plemićki savez protestuje jer nije uključen u protokol dočeka princa Čarlsa i vojvotkinje Kamile, na večeri na Pantovčaku među 66 zvanica biće, pored predsednice Kolinde Grabar Kitarović i njenog supruga, premijer Tihomir Orešković i prvi potpredsednik vlade Tomislav Karamarko sa suprugama.

Među zvanicama je i predsednik Sabora, akademik Željko Rajner, predsednica Ustavnoga suda Jasna Omejec, ministar obrane Josip Buljiević, ministar spoljnih poslova Miro Kovač i bivša ministarka spoljnih poslova Vesna Pusić i mnogi drugi.

Kardinal Josip Bozanić se izvinio zbog bolesti, pa će ga predstavljati izaslanik, a tu će biti i predstavnici drugih verskih zajednica rabin Lucian Prelević, te muftija Aziz Hasanovića.

Izvinjenje zbog nedolaska uputili su lider Mosta Božo Petrov i opozicionog SDP-a Zoran Milanović.

Gosti će na meniu imati brancina i lički krompir, a tokom večere će svirati dvojac pijaniste i harfe.

Svečana dvorana za ovu je priliku posebno uređena – na okruglim stolovima za kojima će sediti gosti bogati su proljetni aranžmani u obliku kugle, kojima prevladavaju beli i ružičasti tonovi a sastoje se od margareta, karanfila, tulipana i frezija.

Tokom svečane večere, a nakon zdravica biće primopredaja poklona. Princ Čarls će dobiti sliku Matka Trebotića i vredno arhivsko vino Iločkih podruma iz 1974.

Inače, po dolasku, a posle prijema kod predsednice i premijera princ Čarls i Kamila su prošetali Zagrebom.

Inače, Goran Boreli iz Hrvatskog plemićkog zbora (HPZ), uputio je pismo u kojem smatra skandaloznim njihovo neuključivanje u protokol poseta „prestolonaslednika Čarlesa i supruge Kamile Hrvatskoj“.

HPZ nikako ne može da razume „razumeti da se predsjednica sasvim oglušila na našu inicijativu“, a to je da imaju priliku prezentirati princu i britanskoj javnosti veliku kulturnu baštinu s kojom nisu upoznati jer je bila sustavno marginalizirana u zadnjih 50 godina.

Kancelar Boreli ističe i da je postupak protokola predsjednice nanio Hrvatskoj veliku promidžbenu štetu.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 5°C

Pretežno oblačno

Nedelja
Mogući pljuskovi

Max: 12°C
Min: 2°C

Mogući pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana