Otkriven obnovljeni natpis „Provereno, min njet“ Studio B

Objavljeno: 08.08.2020. 20:21 Izmenjeno: 09.08.2020. 13:00

Na uglu ulica Kralja Milana i Kneza Miloša otkiven je obnovljeni natpis „Provereno, min njet“, što u prevodu sa ruskog znači “Provereno, nema mina”, kojim su posle oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu bile označene deminirane zgrade. Natpis je obnovljen i zaštićen staklom, a zamenik gradonačelnika Goran Vesić kaže da je ponosan i srećan jer će neke nove generacije moći da saznaju šta se dešavalo u istoriji Beograda i šta taj natpis znači.

Prilikom operacije oslobađanja Beograda, nacisti su u povlačenju minirali veliki broj zgrada. Inženjerci Crvene armije su, podseća Goran Vesić, sigurno nekoliko meseci posle oslobođenja, deminirali zgrade, a na svakoj su crvenom bojom pisali „Provereno, min njet“, što znači Provereno, nema mina. On kaže da je bilo stotine takvih natpisa na fasadama beogradskih zgrada koji su vremenom nestajali. Ističe da je taj natpis podsećao na važan deo naše istorije i dodaje da je prilikom rekonstrukcije fasade zgrade u kojoj se sada nalazi AIK banka, pronađen jedan takav natpis.

Vesić je zahvalio AIK banci koja je finansirala obnavljanje natpisa i pristala da na njihovoj fasadi bude sačuvan, Zavodu za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, a posebno Branimiru Banetu Gajiću, koji je prvi otkrio taj natpis i poslao dopis Skupštini grada. Branimir Gajić, nezavisni istraživač koji se bavi istorijom Beograda, kaže da je natpis otkrio sasvim slučajno.

Ovo je živa istorija na jednoj od najfrekventnijih raskrsnica gde svakodnevno prolazimo. Ovo nije muzejski eksponat za koji morate da odete u muzej da pogledate već prođete pored njega i ako ne znate, ostaćete uskraćeni za saznanje pored čega ste prošli, a ovako, sa ovom tablom, sačuvan i zaštićen on zaista na divan način pokazuje kako je izgledala istorija ovog mesta tokom velike bitke za oslobođenje Beograda od nacisticke okupacije, zaključuje Gajić.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 22°C

Delimično oblačno

Subota
Pretežno sunčano

Max: 25°C
Min: 11°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana