Na Tucindan, kad se redi pečenica RTS

Objavljeno: 05.01.2018. 10:24 Izmenjeno: 05.01.2018. 10:24

Dva dana uoči Božića, na Tucindan se „redi pečenica“, odnosno priprema meso za božićnu trpezu. Za pečenicu se obično najčešće bira prase, ali i jagnje, a meso se peče na Badnji dan.

U požeškim pečenjarama već nekoliko dana traju rezervacije mesa, što se već godinama pokazalo kao lakši put do bogate praznične trpeze. Za kilogram pečene prasetine treba izdvojiti hiljadu dinara, a lista zainteresovanih je ista kao i prethodnih godina.

Radnik u požeškoj pečenjari Dragan Čumić kaže da prima slične porudžbine od penzionera, radnika, seljaka, prenosi RTS.

„Niko se ne izdvaja posebno. Niko ne poručuje celo prase, toga nema. Poručuju uglavnom do tri, četiri kilograma“, kaže Dragan za RTS.

Bilo da je rolovana, sa koskom ili bez nje, raste interesovanje za uslužno pečenje glavnog dela božićne trpeze. Furuna se potpaljuje na Tucindan, ali mnogi insistiraju da prazničnu trpezu upotpune vrućim pečenjem.

„Živa vaga prasadi je od 280 do 300 dinara po kilogramu žive vage. Za veliku porodicu lepo je uzeti celu pečenicu. Kupuju se prosečna prasad od 20 do 25 kilograma, manja prasad za porodice, recimo do dvadesetak kilograma je oko 6.000 dinara“, ukazuje Miladin Jerotijević koji se bavi uslužnim pečenjem.

A da pečenica bude ukusna, kako priliči prazniku, potrebni su zidana furuna, zemljana pržulja, drva za vatru i, pre svega, umešnost majstora.

Da je dobro pečena, kažu profesionalci, i amater može da prepozna – to je trenutak kada korica postane hrskava i dobije zlatno-žutu boju, stoji na sajtu RTS-a.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Vedro

Trenutna temperatura 24°C

Vedro

Sreda
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 36°C
Min: 23°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana