Na teritoriji Beograda 1.900 slobodnih umetnika duguje porez

Objavljeno: 23.02.2016. 12:55 Izmenjeno: 23.02.2016. 12:55

Na teritoriji Beograda postoji oko 1.900 samostalnih umetnika koji duguju oko 100 miliona dinara na ime poreza, rekli su danas predstavnici Ministarstva za kulturu i informisanje na sednici skupštinskog Odbora za kulturu i informisanje.

Taj odbor razmatrao je na današnjoj sednici problem socijalnog i zdravstvenog osiguranja samostalnih umetnika.

„Na teritoriji Beograda ima oko oko 1.900 umetnika koji imaju poreski dug, koji idu i do nekoliko miliona dinara. Oni duguju nešto više od 100 miliona dinara“, rekao je Mladen Vesković iz Ministarstva kulture i informisanja.

On je dodao da samostalni umetnici koji ne izmire dugovanja nemaju pravo na zdravstvene knjižice, navodeći da je potrebno naći neko rešenje kako da dođu do njih, ali i da se sistemski reši problem dugova.

Dimitrije Tadić iz tog ministarstva naveo je da ono nema nikakve odgovornosti po tom pitanju u pravnom smislu i da je ta problematika u obavezi lokalnih samopurpava.

„Problem je nastao 2009. i trajao je do 2014. godine. I pored toga, Ministarstvo je predvidelo niz inicijativa i sastanaka na kojima je pokušano da se da jedan konstruktivni doprinos rešavanju ovog problema“, rekao je Tadić.

Tadić je dodao da se do sada nije znalo koliko je umetnika sa tim problemom i koliki je njhov dug, da se sada došlo do tih podataka i da je razgovarano sa Ministarstvom finansija kako da se to reši.

Predsednica Odbora Vesna Marjanović (DS) rekla je da umetnici ne mogu da overe knjižice, da među njima ima onih sa teškim bolestima, da imaju i decu, a da je činjenica i da mnogi ne mogu ni u penziju, jer imaju neisplaćen dug.

Ona je podsetila da je ranije Odbor upućivao Vladi Srbije predloge da otpiše dugove ili bar kamate.

Poslanik SPS, reditelj Srđan Dragojević naveo je da je pitanje ljudskosti da se to pitanje reši, dodajući da ga frustrira to što je svako kome se obratio tim povodom rekao da nije njegova nadležnost.

Dragojević smatra da to nije veliki dug, zbog čega bi trebalo umetnicima da se omogući otpis kamate i reprogram na 60 meseci.

Na sednici, koja je održana bez kvoruma, je razmatran i izveštaj o radu Nacionalnog saveta za kulturu, a Mileta Prodanović iz tog tela rekao je da je Savet od osnivanja „imao sudbinu koja je u poslovicima namenjena prvim mačićima“.

„Bili smo šutirani i prebacivani kao nekakva ping pong loptica. Ali za ovih pet godina mislim da je javnosti poznato šta je Savet, koji su njegovi ciljevi i šta treba da radi“ ,rekao je Prodanović, ukazujući i da je došlo do osipanja članova, a da su razlozi za to, pored ostalog, što ništa od predloga tih tela nije usvojeno.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Ponedeljak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana