Na sudjenju za ubistvo Slavka Ćuruvije izvedeni sporni dokazi Beta

Objavljeno: 04.07.2018. 17:38 Izmenjeno: 04.07.2018. 15:09

Sudjenje bivšim pripadnicima Državne bezbednosti za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije nastavljeno je danas u Beogradu izvodjenjem dokaza koji je prethodno Specijalni sud dva puta odlučio da izuzme iz spisa predmeta.

 

U pitanju je policijski izveštaj koji se odnosi na 40 traka s podacima baznih stanica Mobtela, medju kojima je devet diskova sporno, a koji pokazuje komunikaciju i kretanje optuženih u vreme ubistva.

Izvodjenje tog dokaza sudsko veće do sada je dva puta odbilo jer je cenilo da nisu sve trake pribavljene na zakonit način, što je izazvalo burne reakcije javnosti, ali i dve odluke Apelacionog suda u kojima je navedeno da su podaci pribavljeni zakonito.

Kako je rekla predsedavajuća sudskog veća Snežana Jovanović, izveštaj o presnimavanju forenzičke analize i pregledu napravljen je 2012. godine i sadrži 17 priloga.

Prema njenim rečima, izveštaj je do marta 2018. imao oznaku tajnosti, koja je skinuta kako bi se koristio u sudskom postupku.

Javnost je danas mogla da vidi sporan policijski izveštaj više kucanih stranica listinga poziva i mapa, jer su i advokati odbrane odlučili da povuku predlog da se on izuzme iz spisa predmeta.

„Neka taj dopis bude predmet naše ocene, jer on pokazuje da mogu (policija) da uzmu predmete, a da ne izdaju potvrdu“, kazala je advokatkinja Zora Dobričanin Nikodinović.

Ona je rekla i da je rešenje Apelacionog suda puno kontradiktornosti i da je uverena da bi sud doneo drugačiju odluku da je imao dovoljno vremena da se detaljno upozna sa predmetom.

Advokatkinja se osvrnula i na reagovanje predsednika Komisije za istraživanje ubistva novinara Verana Matića, koji je nedavno izjavio da je izuzimanjem dokaza sudsko veće praktično donelo oslobadjajuću presudu.

„Veran Matić nije želeo da bude svedok u ovom postupku, kako bi mogao da prati sudjenje, a sada želi da bude i vrhovni sudija i da presudjuje u ovom postupku. Njegovom izjavom prekršena su ljudska prava mojih klijenata, naša, ali i vaša“, rekla je Zora Dobričanin Nikodinović sudskom veću.

Ona je detaljno govorila o izveštaju, ukazujući na nelogičnosti koji stvaraju sumnju u njegovu autentičnost i zakonitost, pa je izmedju ostalog navela da je u njemu pisalo 30 traka, a da je neko to precrtao i dopisao 40.

Advokat Vladimir Marinkov precizirao je da policijski izveštaj nema zaglavlje, ni pečat i da se na njegovom kraju nalaze samo tri potpisa.

„Do podataka se došlo tako što su ukršteni podaci sa baznih stanica s podacima iz Mobtela, koji je tada već prodat Telekomu, a koji se već izjasnio da ne može da garantuje tačnost podataka“, rekao je Marinkov.

On je ocenio da izveštaj nije veštačenje i izrazio sumnju da je sudu dostavljan samo deo izveštaja.

Sam izveštaj na današnjem sudjenju nije analiziran, a nastavak postupka zakazan je za 21. septembar.

Sudsko veće odbilo je kao neosnovan predlog da se optuženom Ratku Romiću i Milanu Radonjiću ukine kućni pritvor.

Za ubistvo Slavka Ćuruvije optuženi su načelnik resora Državne bezbednosti Radomir Marković, načelnik beogradskog centra DB-a Milan Radonjić, glavni obaveštajni inspektor u Drugoj upravi resora Ratko Romić i pripadnik rezervnog sastava tog resora Miroslav Kurak.

Optuženi Romić i Radonjić uhapšeni su 13. januara 2014. i od tada su u pritvoru, Marković izdržava kaznu od 40 godina zatvora, a Kurak je u bekstvu.

Ćuruvija je ubijen 11. aprila 1999. u Svetogorskoj ulici u Beogradu, a optuženi su odbacili bilo kakvu povezanost s tim zločinom.

Sudjenje je počelo 1. juna 2015. i kako se navodi u optužnici, Ćuruvija je ubijen zbog „javnog istupanja u zemlji i inostranstvu i kritike nosilaca političke vlasti, mogućnosti da utiče na javno mnenje i delovanje opozicionih društvenih snaga, radi očuvanja postojeće vlasti“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Sreda
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana