Na sećanju na 6.april i ambasadori zapadnih zemalja i Rusije tanjug, beoinfo

Objavljeno: 06.04.2022. 13:07 Izmenjeno: 06.04.2022. 13:07

Neka je večna slava svim nevinim žrtvama bombardovanja našeg grada. Večna slava našim pilotima koji su život dali da odbrane naš grad“, rekao je Vesić.

Polaganjem venaca na Novom groblju u znak sećanja na stradale u bombardovanju Beograda 1941. godine,  je obeležen Dan sećanja na početak Drugog svetskog rata, a na obeleževanju tog datuma, po prvi put od početka sukoba u Ukrajini, na istom mestu su se našli ambasadori zapadnih zemalja i diplomatski predstavnik Moskve.

Državnu ceremoniju polaganja venaca i odavanja počasti u Aleji stradalih u šestoaprilskom bombardovanju na Novom groblju, predvodila je ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić.

U ime grada Beograda, venac je položio zamenik gradonačelnika Goran Vesić, a poštu su odali i predstavnici ambasada, boračkih udruženja i udruženja za negovanje tradicija, potomci stradalih i građani.

Stradalima su se, između ostalih, zajedno poklonili i ambasador SAD Kristofer Hil, kojem je ovo bilo prvo pojavljivanje u javnosti od kako je predao akreditive predsedniku Srbije, ambasador Rusije Aleksandar Bocan-Harčenko, ambasador Nemačke Tomas Šib, ambasadorka Velike Britanije Šan Maklaud.

Vesić je tom prilikom rekao da je 6. april tužan dan, dan kada je, pre 81 godine, Beograd napadnut u 6.30 ujutru bez ikakve objave rata, bez vojnog i političkog opravdanja za bombardovanje u kome su poginule 2.274 osobe, a nezvanično se smatra da je stradalo 4.000 građana.

„Ovo je bio političko-teroristički akt, kako je to izjavio nemački feldmaršal fon Klajst na suđenju posle rata, jer se vojska Kraljevine Jugoslavije povukla iz Beograda. Potpuno je srušeno 627 zgrada, 1.601 zgrada je oštećena, a delimično skoro 7.000 zgrada, među kojima su škole, bolnice, crkve, porodične kuće, Glavna pošta i mostovi“, rekao ej Vesić, a saopštila Gradska uprava.

On je naveo da Beograd nikada nije doživeo takvo razaranje i da su tada uništene mnoge važne zgrade, poput Narodne biblioteke Srbije, gde je izgorelo više od 300.000 knjiga

Uništavanje knjiga pokazalo je da je Hitler za cilj imao uništavanje celog jednog naroda, njegove kulture, istorije i tradicije, rekao je Vesić.

„Ono čega danas treba da se setimo jesu hrabri jugoslovenski piloti koji su branili Beograd. To je bio 6. lovački puk i 11 naših pilota, koji su u potpuno nepravednoj borbi uspeli da obore između 42 i 50 nemačkih aviona i time odbranili obraz Beograda. Neka je večna slava svim nevinim žrtvama bombardovanja našeg grada. Večna slava našim pilotima koji su život dali da odbrane naš grad“, rekao je Vesić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Vedro

Trenutna temperatura 24°C

Vedro

Nedelja
Pretežno sunčano

Max: 35°C
Min: 22°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana