Na pozitivnoj listi RFZO još 81 lek Tanjug

Objavljeno: 07.06.2018. 15:19 Izmenjeno: 07.06.2018. 15:19

Vlada Srbije dala je zeleno svetlo novoj pozitivnoj listi lekova Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, na kojoj se nalazi 81 novi lek iz više grupa.

Direktorka RFZO Sanja Radojević Škodrić kaže da su na pozitivnu listu stavljeni „non badžet“ lekovi, zatim inovativni lekove, a za neke lekove proširena je indikacija.

„“Non badžet“ lekovi predstavljaju terapijsku alternativu lekovima koji se već nalaze na listi lekova, a ne predstavljaju nikakvo finansijsko opterećenje za RFZO. U ovu grupu lekova spadaju medikamenti za lečenje kardiovaskulatornih oboljenja, respiratornih oboljenja, infektivnih oboljenja, gastrointerstinalnih oboljenja“, kaže Škodrić za Tanjug.

Ona je pojasnila da će na taj način pacijenti dobiti savremenu terapiju bez dodatnih finansijskih opterećenja o trošsku RFZO.

Od inovativnih lekova na pozitivnu listu uvedeni su lekovi za hroničnu limfocitnu leukemiju, za karcinom dojke i hepatitis C. Inovativni lekovi se uvode po posebnom modelu ugovaranja gde deo troškova na svoj teret preuzimaju same farmaceutske kompanije.

„Za lek bosentan, koji se koristi za arterijsku plućnu hipertenziju proširena je indikacija. Do nove liste lek je bio omogućen samo deci koja boluju od arterijske plućne hipertenzije, a sada je omogućen svim pacijentima koji boluju od te bolesti da lek koriste o trošku države“, pojasnila je direktorka RFZO.

Zahvaljujući nižem kursu evra, iz Uredbe Vlade Srbije snižene su i cene za 98,6 odsto lekova. Niže cene biće u rasponu od 0,86 odsto do 55,5 odsto.

Za osiguranike to znači da će izdvajati manje sredstava po osnovu procentualne participacije za lekove.

Direktorka RFZO kaže da u narednom periodu planiraju više aktivnosti kako bi pacijenti dobili savremenu terapiju i da pozitivna lista lekova bude kvalitetnija.

„Omogućićemo kontinuirano stavljanje non badžet lekova na pozitivnu listu. Oni su do sada stavljani jednom godišnje. Nastavlja se kontinuitet u stavljanju inovativnih lekova, a razgovaraćemo sa farmaceutskim kompanijama o eventualno još boljim uslovima i boljim modelima ugovora“, naglasila je ona.

Kako kaže farmaceutske kompanije sa kojima je RFZO potpisao ugovore na tri godine po posebnom modelu same se javljaju da se produže ti ugovori što će dovesti do velikih ušteda i omogućiti stavljanje novih lekova na listu.

„Takođe, planiramo da se sa pozitivne liste skidaju lekovi koji se dugo koriste i koji predstavljaju neku vrstu zastarele terapije, a koji imaju niže cene. Na račun njih stavljaćemo savremeniju terapiju za iste indikacije koji su dosta skuplji“, zaključila je ona.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 14°C

Pretežno vedro

Nedelja
Mogući pljuskovi

Max: 17°C
Min: 12°C

Mogući pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana