Na poligonu Miokovci predstavljeno novo oružje VS Tanjug

Objavljeno: 09.06.2020. 11:25 Izmenjeno: 09.06.2020. 13:50

Na poligonu Miokovci je obavljeno verifikaciono ispitivanje prototipa iz faze 2 usavršenog protivavionskog topa L-70 Bofors (PASARS) u delu koji se odnosi na gađanje tempirnom municijom ciljeva na zemlji, a predstavljanju je prisustvovao i ministar odbrane Aleksandar Vulin.

Pomoćnik ministra za materijalne resurse Nenad Miloradović kazao je da je PASARS jedan od prvih složenih borbenih sistema koji se razvijaju za potrebe Vojske Srbije, a na koji se primenjuje princip spiralnog razvoja.

„To znači da, kada je sistem takvog nivoa složenosti da ima veći broj podsistema kojim se on modernizuje i koji nisu na istom nivou tehnološkog razvoja i ne završavaju se opitovanja istovremeno, praktikuje se da se ono što donosi osnovno poboljšanje za Vojsku Srbije ispita, uvede u naoružanje i uđe u upotrebu, a da se onda naknadno, kako se koji podsistemi verifikuju, dograđuje ta prethodna verzija“, kazao je Miloradović.

Kazao je i da je sistem PASARS uveden u naoružanje prošle godine posle rigoroznih ispitivanja i u okviru nulte serije završava se proizvodnja prve baterija ovog sistema.

Dodao je da se sada radi na ispitivanju prototipa ovog sistema iz faze dva, što podrazumeva verifikaciju još četiri nova podsistema kojim će se nadalje opremati svi PASARS, uključujući i one iz nulte serije.

Kako je objasnio, efikasnost jedinica Vojske Srbije opremljenih ovim protivavionskom sistemom značajno će se povećati. „Ovakva vrsta municije je sada trend u svetu, sa njome se opremaju i oruđa koja dejstvuju sa srednjokalibarskom i krupnokalibarskom municijom i ovakvom vrstom projektila i sistemom za tempiranje će biti opremljeni i naši topovi 30mm, 40mm, ali i tenkovski topovi 125mm“, rekao je Miloradović.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Vedro

Trenutna temperatura 11°C

Vedro

Subota
Malo i umereno oblačno

Max: 22°C
Min: 10°C

Malo i umereno oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana