Na master klasu premijerke studenti i partneri u fondovima Tanjug

Objavljeno: 21.01.2022. 19:12 Izmenjeno: 22.01.2022. 12:57

Predsednica Vlade poručila je studentima na kraju časa da ne moraju uvek da imaju pravi odgovor na pitanja koja im profesori postave, ali da je od izuzetne važnosti da vode dijalog i da se ne plaše da postavljaju svoja.

foto Tanjug

 

Predsednica Vlade Ana Brnabić održala je  master klas studentima Nortvestern univerziteta iz Čikaga, koji pohađaju master program iz inženjerskog menadžmenta i prenela im iskustva koja je stekla tokom rada u privatnom sektoru i kasnije na funkciji premijerke.

Premijerka je master klas održala inženjerima tog univerziteta zbog svetski priznatog napretka na polju digitalne transformacije i govorila je o svom liderskom putu koji je doveo do snažnog rasta IT sektora u Srbiji.

Pored master studenata i profesora sa Nortvestern univerziteta, na predavanju su bili i bivši studenti, danas serijski investitori i partneri u velikim investicionim fondovima, poput Harija Krejmera, bivšeg generalnog direktora vodeće kompanije iz oblasti biomedicine Baxter International, vredne više milijardi dolara i autora bestselera na temu liderstva.

Brnabić je u onlajn razgovoru rekla da joj je iskustvo koje je stekla tokom školovanja u Sjedinjenim Američkim Državama bilo veoma značajno, jer je pragmatično i primenljivo u daljoj karijeri.

Studente je zanimalo koja je to najvažnija lekcija koju bi mogla da im prenese, a odgovor je glasio – okupiti tim stručnjaka koji su spremni da kreiraju stvari i istovremeno preuzmu odgovornost. Prema rečima Brnabić, jedan od najtežih izazova sa kojima se susrela na funkciji premijerke bio je uveriti građane da prihvate novine kao što su one koje su uvedene u oblasti digitalizacije.

U prilog tome je navela da je pre pet godina bilo skoro nezamislivo da će sva potrebna dokumenta biti dostupna na „jedan klik“, a da će uskoro biti završen proces digitalizacije zahvaljujući kojem će svi građani Srbije, najasnije do 2025. godine, imati brzi internet.

Zamoljena da uporedi donošenje odluka višeg menadžmenta u kompanijama sa metodama donošenja odluka u vladi, Brnabić je rekla da su to praktično nauporedive stvari, jer kao predsednica vlade u jednom danu donosi odluke koje se tiču brojnih oblasti – od razvoja infrastrukure i finansija, do odluka u vezi sa kulturom, investicijama, energetikom.

Među značajne uspehe tokom mandata u Nemanjinoj 11, Brnabić je navela to što se veliki broj mladih i obrazovanih ljudi vratio iz inostranstva, što ima stalnu komunikaciju sa svetskim stručnjacima i srpskom dijasporom u vezi sa digitalizacijom i IT sektorom zahvaljujući kojima su i sprovedene reforme u toj oblasti.

Predavanje je bilo održano na master programu iz inženjerskog menadžmenta koji je globalno poznat kao MBA (Master poslovne administracije) za inženjere. Inače, Nortvestern univerzitet je jedan od najprestižnijih univerziteta na svetu, posebno po Kelog biznis školi i MekKormik fakultetu za inženjerstvo, čiji su programi rangirani u top 10 najboljih svetskih programa za inženjerstvo na Šangajskoj listi.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Oblačno

Trenutna temperatura 15°C

Oblačno

Nedelja
Mogući pljuskovi

Max: 17°C
Min: 12°C

Mogući pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana