Na komemoraciji Tozovcu porodica, prijatelji, poštovaoci Tanjug

Objavljeno: 09.04.2021. 13:29 Izmenjeno: 09.04.2021. 15:14

Porodica, kolege, prijatelji i poštovaoci oprostili su se od Predraga Živkovića Tozovca na komemoraciji koja je upriličena u Kombank dvorani povodom smrti barda srpske narodne muzike. Tozovac je sahranjen u Aleji zaslužnih građana.

Brojne kolege došle su Kombank dvoranu da se oproste od Tozovca i odaju mu počast, a među njima su Željko Joksimović, Neda Ukraden, Snežana Babić, Ana Bekuta, Merima Njegomir, Saša Matić i mnogi drugi.

Komemoraciji je prisustvovao i predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić.

Živorad Žika Ajdačić, generalni sekretar kulturne zajednice Srbije predložio je da se na državnom nivou ustanovi nagrada „Predrag Živković Tozovac“, navodeći da „nema političara ni javne ličnosti koja nije cenila Tozovca“.

Lepa Lukić, koja je kasnila na komemoraciju, zaplakala je kad je videla fotografije koje su se ređale iz mladosti.

Na velikom platnu Kombank dvorane, naime, emitovani su veliki hitovi Predraga Živkovića Tozovca kao što su „Jesen u mom sokaku“ i „Prazna čaša na mom stolu“.

„Tozovac je bio pevač, muzičar, voditelj, mnogo bolji od profesionalaca, poeta“, rekao je harmonikaš Ljubiša Pavković i veliki prijatelj pevača.

Od Tozovca su se oprostili i njegov kum Ratko Rađenović i harmonikaš Miša Mijatović.

„Tozovac je bio zvezda vodilja za sve koji su se bavili muzikom u Kraljevu. Bio je moj idol, brinuo je o nama. Zvali smo ga Bata Toza“ kazao je Mijatović.

Predrag Živković Tozovac preminuo je 6. aprila od posledica korona virusa, a večno će počivati u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

 

Tozovac sahranjen uz zvuke njegovih pesama

Bard srpske narodne muzike Predrag Živković Tozovac sahranjen je  u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu uz taktove njegovih nezaboravnih pesama „Violino ne sviraj“ i „Jesen u mom sokaku“.

Jednog od najznačajnijih autora i interpretatora srpske narodne muzike ispratili su porodica, brojni prijatelji i kolege.

 

Vučić izrazio saučešće povodom smrti Tozovca

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izrazio je saučešće povodom smrti Predraga Živkovića Tozovca.

„Povodom smrti našeg legendarnog Predraga Živkovića Tozovca, primite izraze najiskrenijeg saučešća od predsednika republike Srbije Aleksandra Vučića, kao i u moje lično ime“, piše u telegrama saučešća Dejana Savića, savetnika za kulturu predsednika Vučića, koji je danas pročitan na komemoraciji koja je održana u Kombank dvorani.

Kako se navodi u telegramu, Predrag Tozovac spada u grupu onih velikana naše narodne izvorne muzike, starogradskih pesama, i estrade čiji ogroman opus i brojna autorska dela usled popularnosti slušaoci često doživljavaju kao autentičnu narodnu muziku kojoj se stvaralac ne zna.

„Osim ovih i brojnih sličnih nagrada publike i stručnjaka, nosilac je brojnih visokih državnih priznanja koje je zaslužio svojim predanim radom, trajanjem i delovanjem na muzičkom polju. Molim vas da porodici Predraga Živkovića Tozovca i njegovim kolegama prenesete naše izraze saučešća“, piše u u telegramu.

Predrag Živković Tozovac biće sahranjen danas u Aleji zaslužnih građana, a predsednik Vučić poslao je venac.

„Legendi naše narodne muzike – predsednik Republike Aleksandar Vučić“, napisano je na traci na vencu u bojama nacionalne zastave.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 3°C

Delimično oblačno

Sreda
Promenljivo oblačno

Max: 7°C
Min: 2°C

Promenljivo oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana