Na Institutu Dedinje obavljena čak 21 operacija za jedan dan Tanjug

Objavljeno: 16.03.2022. 13:11 Izmenjeno: 16.03.2022. 13:28

Sve operacije izvedene su juče, a operisani pacijenti osećaju se dobro i tokom dana biće prebačeni sa intenzivne nege na odeljenje radi daljeg oporavka.

foto Tanjug

 

Na Institutu za kardiovaskularne bolesti „Dedinje“, koji je obnovljen i otvoren pre nekoliko dana, oboren je rekord – u jednom danu izvedena je čak 21 operacija na otvorenom srcu, veliki poduhvat domaćih lekara.

Upravnik kardiohirurgije dr Slobodan Mićović, jedan od lekara koji je operisao pacijente, rekao je za Tanjug da je u operativni proces bio uključen tim od 30 hirurga, ekipe anesteziologa, anastetičara, tehničara, te da je svako od njih dao svoj maksimum jer dobra kardiohirurgija znači pravi timski rad.

„Počeli smo sa intervencijom ujutru, u pola sedam, a prethodno smo ceo vikend proveli na Institutu stavljajući sve aparate u pogon i proveravajući bezbednosti“, kazao je Mićović.

Naglasio je i da je toliki broj operacija koje su izvedene juče veliki poduhvat, ali da to nije urađeno da bi se obarali rekordi, već da bi se pokazala ozbiljnost i predanost radu.

Dodaje da je većina operacija urađena u novoj zgradi, a sedam operacionih radilo je punim kapacitetom, kako bi se što veći broj pacijenata operisao.

„Ovo je jedinistvena ustanova, ovakva intenzivna nega, operacione sale, zaista su nešto namodernije što tehnologija može da pruži medicini i to nam daje više mogućnosti da dalje razvijamo kardiohirurgiju“, kazao je Mićović.

Ističe da je cilj povećanog broja intervencija da se smanji, a zatim i ukine lista čekanja za kardiohirurgiju, a da će se to postići tako što će se tokom dana izvoditi najmanje 10 operacija, da bi se zatim taj broj povećavao na 14 dnevno.

Mićović kaže da se u Institutu uporedo radi i na edukaciji mladih lekara, te da je cilj da se nastavi sa tim kako bi i mlađe kolege imale potrebna znanja i mogle da odgovore različitim izazovima u toj oblasti.

Prema njegovim rečima, u poslednje tri godine u redovan operativan program uvedeno je devet novih procedura, a u planu je da se u narednom periodu uvedu još tri, čime bi se zaokružio širok dijapazon kardiohirurških intervencija.

„Mi smo sada već lider u regionu, a postaćemo sigurno i u Evropi“, zaključio je dr Mićović.

Mogućnost da se dnevno izvede veliki broj operacija na srcu dodatno dobija na značaju, kada se zna da, prema podacima, u Srbiji od infarkta svake godine umre više od 50.000 ljudi, dok globalno, godišnje, premine između 18 i 19 miliona ljudi.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Vedro

Trenutna temperatura 24°C

Vedro

Nedelja
Pretežno sunčano

Max: 35°C
Min: 22°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana