MUP i CGO o crnogorskom državljanstvu Tanjug

Objavljeno: 14.02.2022. 15:14 Izmenjeno: 14.02.2022. 15:14

„Predlog za prijem u crnogorsko državljanstvo po osnovu posebnog interesa za državu mora biti podnet od predsednika države, vlade ili Skupštine,“ usaglasili su se sagovornici.

Ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović i predstavnici Centra za građansko obrazovanje (CGO) zaključili su na  sastanku da postoje pomaci u transparentnosti, kao i prostor za unapređenje transparentosit rada organa kada su u pitanju procedure za dobijanje crnogorskog državljanstva, a posebno kada je u pitanju obrazloženje rešenja.

Sekulović se sastao sa predstavnicima CGO, kako bi razmenili argumente u odnosu na dodelu počasnih državljanstava u prethodnom periodu, kao i trenutnu praksu koju MUP sprovodi.

„Predlog za prijem u crnogorsko državljanstvo po osnovu posebnog interesa za državu mora biti podnet od predsednika države, vlade ili Skupštine,“ usaglasili su se sagovornici. Upravo iz tog razloga Ministarstvo unutrašnjih poslova je, od 4. decembra 2020. godine, promenilo dotadašnju praksu na način što se odlučuje isključivo po zahtevima gde je predlagač jedan od tri predsednika, navedeno je u saopštenju o ovim razgovorima.

Povodom inicijative CGO-a za poništavanje rešenja o državljanstvu u slučajevima kada predlagač nije bio zakonom propisani predlagač, ministar Sekulović je rekao da ne postoji relevantna sudska praksa koja bi bila osnov za pokretanje postupka poništavanja rešenja o državljanstvu.

Potencijalno, navodi se, ovo pitanje može se posmatrati kroz član 140 Zakona o upravnom postupku, gde je rok za poništavanje rešenja godinu dana. Predstavnici CGO su ukazali a potrebu provere da li ima prostora za oduzimanje pojedinih državljanstava po osnovu ugrožavanja vitalnog državnog interesa, shodno Zakonu o državljanstvu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Petak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana