Multipla skleroza – nepredvidivo neurološko obolenje Studio B

Objavljeno: 07.03.2019. 13:17 Izmenjeno: 07.03.2019. 19:10

Psihosocijalno Savetovalište za obolele od multipla skleroze, koje radi u okviru  Društva  multipla skleroze Srbije, proslavilo je 15 godina rada. Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja već 15 godina finansira rad tog Savetovališta, koje daje  izuzetan doprinos u poboljšanju kvaliteta života obolelih od multiple skleroze.

Multipla skleroza,  veoma je teško i nepredvidivo neurološko obolenje od kojeg u Srbiji boluje više od 9000 osoba. Pojava simptoma ove bolesti je nepredvidiva, a njihova težina različita. Prvi trenutak saznanja da neko boluje od ove bolesti, uvek je najteži.

Kod Multipla skleroze mogu se javiti najrazličitiji neurološki simptomi – utrnulost, smetnje sa vidom, govorom, slabost ekstremiteta, nespretnost i nestabilnost, poremećaji kontrole mokrenja, stolice, poremećaji seksualnih funkcija. Značajan broj obolelih posle 15 godina trajanja bolesti, postaje vezan za invalidska kolica.

Tokom 15 godina rada, Psihosocijalnom Savetovalištu za obolele od multipla skleroze obratilo se više od 5.000 obolelih i članova njihovih porodica.

Vesna Savić predsednica društva za multipla sklerozu Srbije, kaže da je savetovalište osnovano kada su pre 15 godina prepoznali potrebu da obolelima pruže podršku.

U Savetovalištu rade stručni neuropsiholog i socijni radnik, odnosno porodični terapeut, koji svake sedmice pružaju podršku osobama sa multiple sklerozom u prevazilaženju psiholoških, društvenih, emotivnih, zdravstvenih i svih drugih problema i izazova sa kojima se suočavaju oboleli.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Nedelja
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana