Multimedijalni spektakl na otvaranju Narodnog muzeja Tanjug

Objavljeno: 14.06.2018. 15:55 Izmenjeno: 14.06.2018. 15:00

Multimedijalni spektakl obeležiće otvaranje Narodnog muzeja čija će stalna postavka 28. juna, posle 15 godina ponovo biti dostupna za publiku, kazala je Tanjugu Bojana Borić Brešković direktorka te institucije kulture.

FOTO TANJUG / DRAGAN KUJUNDZIC / bk

Na samo 15 dana do ponovnog otvaranja Narodnog muzeja Borić Brešković uz osmeh kaže da se poslednje pripreme za postavljanje stalne postavke odvijaju po unapred utvrđenom planu.

„Ovog momenta postavljamo izložbene mobilijare, a za to vreme 30 kustosa Narodnog muzeja nalaze se u depoima gde pripremaju artefakte koji sačinjavaju našu satlnu postavku. Verujem u timski rad i srećna sam što će postavljanje stalne postavke biti rezultat svih ljudi koji rade u Narodnom muzeju.“ kaže Borić Brešković.

Ona napominje da će publika biti u prilici da vidi neka kulturna dobra koja nisu pre 15 godina bila deo stalne postavke Narodnog muzeja.

„Zbirku smo bogatili i u ovih 15 godina i sigurna sam da će naši kustosi izabrati neko novo kulturno dobro za našz stalnu postavku. Verujem da imamo izuzetne artefakte koje će publika premijerno videti 28. juna.“ kazala je Borić Brešković.

Prema njenim rečima, stalna postavka je zamišljena kao dijalog kustosa muzeja sa publikom.

„U 21. veku artefakti komuniciraju sa publikom i to će biti slučaj sa našom stalnom postavkom. Naša zbirka broji 400 hiljada artefakata i sadrži kulturna dobra od 7. veka pre nove ere do 20. veka. Nekada je i zgradi Narodnog muzeja bila banka pa smo dva trezora pretvorili u izložbeni prostor. U njima će publika videti deo naše numizmatičke kolekcije. Na prvom spratu predstavićemo našu srednjevekovnu materijalnu kulturu i umetnost, kao i srpsku umetnost 18. i 19. veka. Na drugom spratu imaćemo priliku da dugo vremena neviđenu zbirku strane umetnosti predstavimo odgovarajućim izborom, baš kao i srpsku i jugoslovensku umetnost 20. veka“ kazala je Borić Brešković.

Direktorka Narodnog muzeja je najavila slobodan ulaz za publiku nekoliko dana nakon svečanog otvaranja.

„Svesni smo da postoji ogromno interesovanje publike i da će u tom periodu ogroman broj stranih turista boraviti u Beogradu. Odlučili smo se da nekoliko dana otvorimo vrata Narodnog muzeja za sve zainteresovane. Nakon toga cena ulaznice biće 300 dinara. Otvorićemo nekoliko mogućnosti da svi zainteresovani postanu prijatelji Narodnog muzeja. Plaćanjem članarine na godišnjem nivou prijatelji Narodnog muzeja steći će slobodan ulaz za sve naše programe“ kazala je Borić Brešković.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 8°C

Pretežno oblačno

Četvrtak
Promenljivo oblačno

Max: 19°C
Min: 6°C

Promenljivo oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana