MSP uručilo ambasadoru S. Makedonije protestnu notu Studio B

Objavljeno: 09.05.2020. 17:29 Izmenjeno: 10.05.2020. 11:43

Ministarstvo spoljnih poslova uručilo je ambasadoru Severne Makedonije protestnu notu povodom štampanja i objavljivanja poštanske marke na kojoj je prikazana Hrvatska u granicama NDH, a koje obuhvataju i delove Srbije.

Ukazuje se da ovakvi pokušaji istorijskog revizionizma grubo narušavaju bilateralne odnose Srbije i Makedonije kao i saradnju i stabilnost čitavog regiona. Ministarstvo je zatražilo da se sporna poštanska marka odmah povuče iz opticaja i da se njeno štampanje i objavljivanje osudi od strane Vlade Republike Severne Makedonije. U protestnoj noti se navodi:
Ministarstvo spoljnih poslova Srbije izražava najoštriji protest povodom štampanja i objavljivanja poštanske marke na kojoj se nalazi geografska karta fašističke Nezavisne Države Hrvatske, koja obuhvata i delove Republike Srbije sve do Beograda, delove Crne Gore i celu Bosnu i Hercegovinu, a čije pominjanje evocira uspomene građana Republike Srbije i srpski narod u celini na najmračniji period u novijoj istoriji.

Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije, objavljivanje ove marke, i to na Dan pobede nad fašizmom, shvata kao neprijateljsku provokaciju usmerenu protiv teritorijalnog integriteta i suvereniteta Republike Srbije, kao i uvredu za ceo srpski narod, koji je u koncentracionim logorima te iste NDH, stradao u stotinama hiljada tokom Drugog svetskog rata“, ističe se u protestnoj noti.

Pošta S.Makedonije se izvinila zbog karte NDH

Pošta Severne Makedonije izvinila se danas zbog puštanje u upotrebu poštanske marke s mapom Hrvatske u granicama kvinslinaske nacističke Nezavisne Države Hrvatske (NDH) iz Drugog svetskog rata, prenosi portal Plusinfo.

Kako se navodi u saopštenju, zbog predstavljanje pogrešne karte Hrvatske i drugih zemalja u regionu u celosti se povlači koriščenje ove marke koja je bila odštampana u 6.000 primeraka.“Izvinjavamo se zbog nenamerne greške pogotovo što se promocija edicije poštanskih marki Severne Makedonije u EU poklapa s Danom Evrope. Cilj nam je bio da se ovom poštanskom markom zahvalimo Hrvatskoj što za vreme njenog predsedavanje EU pruža veliku podršku našoj zemlji“, zaključuje se u saopštenju makedonske pošte.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Nedelja
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana