Morina pušten iz zatvora u Italiji RTS

Objavljeno: 11.07.2018. 09:11 Izmenjeno: 11.07.2018. 15:13

Ismail Morina, Albanac koga Srbija traži zbog puštanja drona sa zastavom „Velike Albanije“ na utakmici reprezentacija Srbije i Albanije u Beogradu 2014. godine, tvrdi da je pušten iz zatvora u Italiji.

Naime, Ismail Morina je na svojoj stranici na Fejsbuku izrazio zahvalnost albanskom konzulu u Bariju, u Italiji, za angažovanje u njegovom oslobađanju, a zahvalio je i „Hrvatskoj i Italiji na nepristrasnosti“.

Ismail Morina na Fejsbuku objavio sliku sa albanskim konzulom u Bariju

Na društvenoj mreži je objavio i fotografiju sa albanskim konzulom u Bariju.

Zvaničnik ministarstva spoljnih poslova u Tirani rekao je da je italijanski sud „raščistio put“ za oslobađanje Morine, ali je odbio da dalje komentariše s tim u vezi, prenosi AP.

Taj zvaničnik je želeo da ostane neimenovan zbog diplomatske osetljivosti pitanja, napominje američka agencija.

Morina i albansko ministarstvo spoljnih poslova nisu naveli da li postoje uslovi za njegovo oslobađanje, niti da li slučaj koji je Srbija pokrenula protiv njega ostaje aktivan, dodaje AP.

Italijanski pravosudni organi još nisu izdali zvanično saopštenje o puštanju Morine, pa nije poznato koji su naredni potezi kada je reč o njegovom slučaju.

AP navodi da je Morina (36) prošle godine uhapšen u Hrvatskoj po nalogu za hapšenje koji je izdala Srbija, a da je ranije ove godine premešen u italijanski zatvor.

Američka agencija napominje da on živi u Italiji i da je oženjen Italijankom.

Napominje da su albanski premijer Edi Rama, njegov kabinet i Fudbalski savez Albanije pregovarali sa hrvatskim vlastima da ne odobre srpski zahtev za izručenje, tvrdeći da je „albanski državljanin Ismail Morina u opasnosti da pretrpi politički motivisano gonjenje ili diskriminaciju“.

Ministarstvo pravde Srbije uputilo je 18. aprila molbu Italiji za izručenje Morine, a uz molbu je italijanskim nadležnim organima poslata i prateća dokumentacija protiv Morine, rečeno je tada Tanjugu u Ministarstvu pravde.

Morina se našao u Italiji pošto je prethodno hrvatski ministar pravde Dražen Bošnjaković odbio da dâ saglasnost za njegovo izručenje Srbiji, iako je hrvatsko pravosuđe još u septembru prošle godine utvrdilo da su ispunjeni zakonski uslovi za njegovu ekstradiciju Beogradu.

Dron sa albanskom zastavom iznad terena na utakmici Srbija-Albanija (14. oktobar 2014)
Morina je zbog toga iz Hrvatske prebačen u pritvor u Italiji, gde, prema pisanju albanskih medija, ima boravište.

Pravosnažnu odluku o ispunjenosti uslova za izručenje Morine Srbiji, Vrhovni sud Hrvatske doneo je 5. septembra, nakon čega su spisi predmeta prosleđeni ministru Bošnjakoviću.

Srbija traži Morinu zbog krivičnog dela izazivanje verske, rasne i nacionalne mržnje, jer je na utakmici reprezentacija Srbije i Albanije u Beogradu 2014. godine pustio dron sa zastavom „Velike Albanije“.

Protiv njega je tim povodom u toku istraga u Višem tužilaštvu u Beogradu.

On je u junu 2017. bio uhapšen u Dubrovniku po srpskoj poternici i do prebacivanja u Italiju bio je u ekstradicionom pritvoru.

Od početka ekstradicionog postupka Morina se protivio izručenju, dok su albanske diplomate i političari vršili pritisak da se ono odbije.

U detaljnom obrazloženju svoje pravosnažne odluke, Vrhovni sud Hrvatske je naveo da nema objektivnih okolnosti koje bi ukazivale da nisu ispunjeni uslovi za izručenje.

„U konkretnom slučaju, iz svih okolnosti ne može se opravdano pretpostaviti da će izručenik u Republici Srbiji samo zbog toga što je Albanac i zbog svojih političkih uverenja biti diskriminisan tokom suđenja, odnosno da će mu zbog toga položaj biti otežan“, navodi se u odluci.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Slaba kiša

Trenutna temperatura 15°C

Slaba kiša

Nedelja
Mogući pljuskovi

Max: 17°C
Min: 12°C

Mogući pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana