Moratorijum ne pravi nikakve probleme finansijskoj stabilnosti banaka u Srbiji Studio B

Objavljeno: 03.08.2020. 15:18 Izmenjeno: 03.08.2020. 16:58

Odluka Narodne banke Srbije o novom dvomesečnom moratorijumu u otplati kredita ne pravi nikakve probleme finansijskoj stabilnosti banaka u Srbiji i one će moći da ga iznesu bez problema, kaže za Studio B generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Vladimir Vasić. On veruje da će ovaj put biti manje klijenata koji će izabrati zastoj u otplati nego što je to bilo u martu.

Zastoj u otplati kredita još jedna je mera regulatornih organa koja će pomoći privredi i građanima da se prebrodi kriza izazvana epidemijom koronavirusa. Građani koji ne žele moratorijum, imaju mogućnost da se do desetog avgusta jave matičnoj banci. Za one koji su izabrali zastoj u otplati, nakon isteka dva meseca, postoje tri opcije za izmirenje obaveza.

Prva opcija je da se redovna kamata linearno rasporedi na ostatak duga, a da se vremenski period kredita produži za 60 dana. Druga opcija je da građani plate samo kamatu, a da se za 60 dana produži kredit. I treća opcija je da se plati sve odjednom.

Generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Vladimir Vasić navodi da da su banke i dalje stabilne, likvidne i kapitalizovane i da imaju snagu i mogućnost da to izdrže.

Vasić poručuje da je situacija slična kao kada je donet moratorijum u martu, ali veruje da će ovaj put biti manje klijenata koji će izabrati zastoj u otplati.

One Response to “Moratorijum ne pravi nikakve probleme finansijskoj stabilnosti banaka u Srbiji”

  1. Ana каже:

    Mozete li da okacite i video za one koji nisu gledali gostovanje u Vasem jutarnjem programu? Hvala

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 16°C

Pretežno vedro

Sreda
Malo i umereno oblačno

Max: 18°C
Min: 11°C

Malo i umereno oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana